Booking.com
Lepota i zdravlje

Lubenica – idealno letnje osveženje i eliksir mladosti za kožu i krvne sudove!

Dijabetičari LUBENICU SMEJU da jedu samo pod ovim uslovom!

Jedno od omiljenih letnjih osveženja za mnoge je lubenica. Ona je i puno više od toga – eliksir mladosti za kožu i krvne sudove.


 

Osim što će nam tokom vrućina pomoći da nadoknadimo izgubljenu tečnost, lubenica će nam istovremeno obezbediti mnoštvo vitaminaminerala i antioksidansa. Dobro je znati i da u 100 grama lubenice ima samo nešto više od 30 kalorija.

Lubenica predstavlja dobar izvor beta-karotena, koji se u organizmu pretvara u vitamin A – 100 g lubenice obezbediće nam 570 IU vitamina A (11% preporučene dnevne doze). Vitamin A je važan za zdravlje kože i kose i neophodan je za proizvodnju sebuma koji kožu i kosu štiti od dehidratacije. Lubenica sadrži i vitamin koji ima važnu ulogu u proizvodnji kolagena. Zahvaljujući visokom sadržaju vode (čak 90%), lubenica doprinosi hidrataciji čitavog organizma što za rezultat ima lepši izgled kože i kose.

Lubenica takođe obiluje antioksidansom likopenom (4532 mcg u 100 g). i sadrži ga više nego kuvani paradajz koji je inače poznat kao njegov odličan izvor. Nedavna američka studija po

kazala je da bi visok sadržaj likopena u ishrani (oko 10.000 mcg dnevno) mogao da smanji rizik od srčanih oboljenja. Na kardiovaskularno zdravlje isto tako povoljno utiču i citrulin i arginin iz lubenice, dve aminokiseline koje poboljšavaju cirkulaciju, snižavaju nivo holesterola u krvi i sprečavaju taloženje plaka u arterijama.

(doktor.rs/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia