Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Hladno vam je i kad drugima nije, stalno ste umorni i jedu vam se čudne stvari? Vašem organizmu je Hitno potreban ovaj mineral!

Kako hladno vreme utiče na telo?
Foto: Freepik

Bez njega, brojni vitalni procesi u telu postaju otežani ili nemogući.


 

Gvožđe je jedna od najvažnijih komponenti u krvi. Jedna od najvažnijih uloga mu je transport kiseonika u sve delove tela i održavanje nivoa energije tokom celog dana, a predstavlja i osnovu za proizvodnju hemoglobina, izuzetno važne komponente crvenih krvnih zrnaca.

Ako u organizmu nema dovoljno gvožđa, telo ne može da proizvede dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca, usled čega dolazi do anemije, koja se manifestuje umorom, slabošću, smanjenom koncentracijom.

Smatra se da čak 30 odsto svetske populacije pati od anemije, a najpodložnije su joj tinejdžerke i trudnice. Nelečena anemija može značajno da utiče na kvalitet života, a najlakše ju je otkriti prostim laboratorijskim testom.

Anemija može biti posledica neadekvatne ishrane, ali može i da bude znak nekih prikrivenih bolesti ili unutrašnjih krvarenja.

Ovo su znakovi koji ukazuju na anemiju:

Hroničan umor

Telo se oslanja na gvožđe kako bi dobilo hemoglobin, protein u crvenim krvnim zrncima koji im omogućava da trasportuju kiseonik u sve delove tela. Ako je nivo gvožđa nizak, telo se muči da obavi ovaj zadatak, zbog čega osećate težak umor i ekstremnu iscrpljenost.

Deformisan oblik noktiju

Ako vam se na noktima pojavilo udubljenje, te su poprimili konkavni oblik (oblik kašike) i postali tanki, to može biti još jedan znak deficita gvožđa u telu.

Stalno vam je hladno

Pojačana osetljivost na hladnoću jedan je od najpoznatijih znakova nedostatka gvožđa. Hladne ruke i stopala i teškoće da se ugrejete iako ste se prikladno obukli, a u prostoriji je normalna temperatura, ponovo su rezultat teškoća sa dopremanjem kiseonika u sve delove tela, koji je neophodan za regulaciju telesne temperature.

Loša koncentracija i slabi kognitivni uspesi

Studije su pokazale kako uzimanje suplemenata gvožđa kod dece može da poboljša njihovu koncentraciju, pažnju, a na kraju i opšti uspeh u školi.

Loš kvalitet sna

Adekvatan nivo gvožđa u telu pomaže u proizvodnji serotonina i dopamina, neurotransmitera neophodnih za regulisanje ciklusa spavanja. Podaci istraživanja pokazuju da je nedostatak gvožđa povezan sa nižim kvalitetom sna, poremećajem disanja u snu i drugim faktorima koji su povezani sa spavanjem.

Anksioznost

Uzroci anksioznosti mogu biti brojni, a jedan od njih je i nedovoljna količina gvožđa u telu Manje je poznato da neadekvatno gvožđe može biti povezano i sa povećanom anksioznošću. Gvožđe je ključno za održavanje zdravlja mozga, utiče na sintezu neurotransmitera i funkciju mozga.

Žudnja za jedenjem nejestivih stvari

Jedan čudan znak nedostatka gvožđa jeste stanje koje se u medicini naziva pika. Ovo stanje karakteriše žudnja za supstancama koje nemaju nutritivnu vrednost, kao što je led, prljavština, glina, kreda… Ovo neobično ponašanje u ishrani često je način na koji telo signalizira nedostatak esencijalnih hranljivih materija, kao što je gvožđe. Trudnice i predadolescenti su u najvećem riziku od pike.
Pročitajte i koja hrana je najbogatija gvožđem.

(sd.rs/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

PRess Serbia