Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Ulje divljeg origana – Biljka koja je prirodni antiseptik, eliminiše ešerihiju i kandidu!

origano

Medicina nikada u istoriji nije bila razvijena koliko je to danas, ali je sa druge strane očigledna i potreba čoveka da ne ide kod doktora za najmanju sitnicu, već da određene male tegobe pokuša da reši na prirodan način. Ponekad neke napitke ili lekovita ulja koristimo i kao preventivu ili “čuvare” našeg organizma i imuniteta, a jedan od onih za kojim sve češće posežemo jeste i ulje divljeg origana.


 

Ovo je prirodni lek koji se od davnina upotrebljava; posebno su ga cenili u doba starih Grka kada se koristio za saniranje rana i lečenje disajnih puteva, u srednjem veku je bilo popularno širom Evrope kao sredstvo koje se borilo protiv infekcija.

Danas je opštepoznato da je ulje divljeg origana najjači prirodni antibiotik i da se uspšeno bori protiv više od 25 vrsta bakterija, a agresivno napada i gljivice i viruse. Naučnici su dokazili i da je ulje divljeg origana 337 puta jači antioksidans od zelenog čaja, 130 puta od limuna, 30 puta od belog luka.

Upotreba

– Čini se da se najviše koristi u terapiji kandide i upornih  bakterijskih infekcija ešerihijom. Međutim, osim povoljnog dejstva na širok spektar bakterija i gljivica, ulje divljeg origana učinkovitim se pokazalo i u prevenciji virusnih oboljenja, kao jaka podrška imunom sistemu, zbog čega pomaže i prevenciji starenja – objašnjava dijetetičar nutricionista Tanja Olajdžija, i dodaje koji je to sastojak koji ovo ulje čini “čudotvornim”.

“Ulje origana je jak antiseptik, antimikotik i prirodni antibiotik, a sva ova svojstva duguje aktivnoj supstanci – karvakrolu. Zavisno od vrste origana, postotak karvakrola je različit, 70 % je minimum koji može dovesti do terapijskog efekta, a pojedine vrste poput Origanum minutiflorum sadrže i preko 90 % ove supstance. Pri izboru ulja važan je postotak karvakrola, što viši, to je je ulje cenjenije.

Dakle, njegova primjena je široka i obuhvata čitav niz zdravstvenih poteškoća, ali imajte na umu da se ulje origana ne smije koristiti na svoju ruku, već je potrebno dozirati ga isključivo po pravilniku koji je naveden na ambalaži. Pre svega treba znati da je neophodno da se koristi u razblaženom obliku, čak i kada je namenjen za spoljašnju upotrebu. Preporučena dnevna doza je do četiri kapi dnevno, a u posebnim situacijama može se koristiti i više, ali nikada u jednoj dozi istovremeno.

– Važan je oblik u kome ga je proizvođač pripremio, te ako je u pitanju čisto ulje važno je istaći da se nikako ne uzima samo, te ga je potrebno razblažiti. Na svakom pakovanju možete naći upute za upotrebu, a nejefikasnije je ukapati određen broj kapi u kašičicu hladno ceđenog maslinovog ili kokosovog ulja i uzeti nakon glavnih obroka u toku dana – objašnjava Olajdžija.

Ovo su boljke u kojima ulje divljeg origana može da pomogne:

štiti od virusa, gljivica i bakterija

uspešno se bori protiv ešerihije koli

pomaže kod psorijaze, ekcema i dermatitisa

usporava proces starenja

pomaže kod prekomernog znojenja i lošeg zadaha iz usta

pomaže kod upale mišića, tetive, zglobova

sprečava infekcije

koristi se kao prva pomoć kod ugriza zmija i insekata

eliminiše mikroorganizme iz respiratornog, gastrointestinalnog, urinarnog, genitalnog sistema

(sd.com/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia