Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Kiselina u grlu i nadutost se lako leče – Uz praznično i slavsko prejedanje obavezno koristite ovaj domaći napitak

stomak 1

Praznici su počeli, a to znači nekoliko dana uživanja u hrani i piću. Zbog ovoga postoji rizik od prejedanja, a evo šta u tom slučaju morate uraditi kako biste ublažili tegobe.


 

Gastroezofagealni refluks ili refluks želudačnog sadržaja (GERB), poznat i kao refluks kiseline, je čest medicinski problem koji utiče na milone ljudi, a ponekad neki ljudi ni ne shvataju da ga zapravo imaju.

Refluks želudačnog sadržaja može da prouzrokuje i druge bolesti. Prema istraživačima, to može da pogorša astmu što dokazuje činjenica da većina astmatičara ima GERB.

Sezona praznika i slava često donosi ne samo radost zajedništva već i izazov prejedanja, a to može rezultirati pečenjem ždrela. Evo nekoliko saveta kako se nositi sa nelagodnostima nakon obilnih trpeza, čuvajući zdravlje i uživajući u prazničnim radostima.

Hidratacija

Najvažniji korak nakon prejedanja je hidratacija. Pijte puno vode kako biste olakšali varenje, eliminisali toksine i ublažili peckanje u ždrelu.

Topli napici

Prirodni biljni čajevi poput nane, kamilice ili đumbira mogu pružiti olakšanje. Topli napici umiruju ždrelo i podstiču probavu.

Laganija hrana

Nakon obroka, birajte laganu hranu koja je bogata vlaknima, poput voća i povrća. To će pomoći u normalizaciji probave.

Aktivnost i šetnja

Šetnja nakon obroka pomaže u ublažavanju nelagodnosti. Aktivnost podstiče probavu i pomaže u smanjenju osećaja težine.

Mint bombone

Mint bombone mogu pružiti trenutno olakšanje. Njihov osvežavajući ukus može ublažiti peckanje i pridoneti boljem osećaju u ždrelu.

Ledomati

Uzimanje kocke leda može delovati umirujuće na nadraženo ždrelo. Lagano pustite kocku leda da se topi u ustima.

Izbegavanje prekomerne soli i masnoće

Smanjite unos slane i masne hrane, jer ovi sastojci mogu povećati osećaj nelagodnosti.

Vreme odmora

Neka vašem telu bude dato dovoljno vremena da svari obrok. Odmorite se i izbegavajte ležanje odmah nakon jela.

Konsultacija s lekarom

Ako simptomi pečenja ždrela ne prolaze ili se pogoršavaju, konsultujte se s lekarom. To može biti znak ozbiljnijih problema koje treba istražiti.

Pametno upravljajte svojim obrocima tokom praznika, uživajte u hrani, ali i brinite o svom zdravlju. Uz ove savete, vaša praznična slavlja mogu biti ukusna i prijatna.

(sd.rs/pixabay)

PRess Serbia