Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Suplementi koji će vam pomoći da pregurate sezonu alergija

Suplementi za mozak: Da brže razmišljate i bolje pamtite
Foto: Pixabay

Iako je maj na izmaku i svi oni koji pate od alergije na polen malkice lakše dišu, njihove muke počinju ponovo za manje od tri meseca kada cveta ambrozija i zato vam donosimo savete kako što uspešnije da ispratite ovu sezonu alergija.


 

Za mnoge ljude proleće je neki novi početak, radost zbog zelenila, sunca i cvetanja. Onima koji pate od alergija proleće znači kijanje, kašljanje, suzne oči, teško disanje, a tu su i astma, dermatitis, osip, polenska groznica.

U zavisnosti od vrste alergije od koje patite simptome možete osećati od ranog proleća pa sve do kasne jeseni. Iako u apotekama postoje mnogi lekovi za alergiju stručnjaci preporučuju i suplemente koji će vam uveliko olakšati muku jer će vam ojačati imunitet i na neki način lečiće sami uzrok, a ne samo posledicu alergija.

Vitamin C sa bioflavonoidima

Alergeni iz prirode deluju tako da u pojedinim ćelijama u organizmu uzrokuju stvaranje histamina obično zaslužnog za simptome alergije poput suzenja očiju, curenja nosa i pojačanog sekreta. Vitamin C sprečava nasatanak histamina, dok standardni lekovi protiv alergija na histamin deluju nakon što se stvori. Uzimanjem vitamina C na vreme ćete sprečiti simptome i skratiti sezonu alergija.

Da bi efekat vitamina C bio još jači, upotrebljavajte ga u kombinaciji sa bioflavonoidima, prirodnim pigmentom koji se obično nalazi u voću i povrću.

Probiotici

Brojna istraživanja su pokazala da uzimanje probiotika smanjuje jačinu i trajanje određenih infekcija. Probiotici su dobronamerne bakterije koje žive u našem probavnom sistemu, a ravnotežu između dobrih i loših bakterija u crevima obično remeti upotreba antibiotika, pilula za kontracepciju ili povećani unos ugljenih hidrata i veštačkih šećera. Redovnom upotrebom probiotika jačamo imunitet i pospešujemo zdravlje probavnog sistema. Ovi suplementi se već duže vreme preporučuju od strane stručnjaka kao preventiva alergijama, gljivičnim infekcijama i bolestima kože.

Multivitamini

Već ptice na grani znaju kako su vitamini i minerali neophodni za zdravlje metabolizma, probave, imunog sistema, mišićnih i nervnih funkcija te detoksifikacijskog procesa u jetri. Nauka je dokazala da većina populacije pati od nedostatka određenih nutrijenata zbog nepravilne ishrane, loših životnih navika i uticaja kofeina, alkohola, droga, stresa i zagađenja. Veoma je važno da na dnevnoj bazi uzimate suplemente širokog spektra minerala koji će vam ojačati imunitet i pospešiti rad celokupnog organizma.

Riblje ulje

Zdrave vrsta ulja su neophodne za formiranje svih ćelija u organizmu, a  EPA i DHA su komponente masnih kiselina koje prdstavljaju prirodne antiupalne agense. Veoma su korisni za prevenciju srčanih obolenja, a deluju i na smanjenje holesterola, triglicerida i stvaranje krvnih ugrušaka. Pored toga masne kiseline pospešuju hidrataciju kože i rad creva. I na samom kraju riblja ulja su od velike koristi za prevenciju ekcema i psorijaze.

Kvercetin

Iako je odgovoran za mnogo prolivenh suza u kuhinji, crveni luk sadrži sastojak koji sprečava suzenje očiju, simptome astme i polenske groznice. Zvuči kao oksimoron, zar ne? Kvercetin je bioflavonoid pronađen u crvenom luku i veoma je efektan inhibitor histamina, a takođe deluje i kao prirodni antivirus i preventivno deluje na prehlade, grip te izbijanje herpesa.

Suplemente kvercetina je najbolje uzimati sa vitaminom C i bioflavonoidima da bi se njegov antihistaminski efekat pojačao.

Biljni steroli

Ove komponente deluju tako da oblikuju vaš imunitet na najbolji mogući način. Ukoliko su pojedni aspekti imunog sistma previsoki (kod alergija i autimunih bolesti) steroli ih spuštaju, a ukoliko su aspekti preniski (grip, prehlada) biljni steroli ih podižu.

Kada su u pitanju konkretno alegije steroli umanjuju određene faktore imunog sistema koji uzrokuju reakciju na alergene i otpuštanje histamina. Veoma su značajni za sve one koji pate od alergija i koji pokušavaju imuni sistem vratiti u ravnotežu. Dodatna beneficija sterola jeste i što smanjuju nivo kortizola, hormona stresa što je od velikog značaja za održavanje imunog sistema jakim.

Posavetujte se sa vašim lekarom i uz njegove preporuke odlučite koji su suplementi vama najpotrebniji i koji će vam najviše odgovarati.

(lifepressmagazin/pixabay)

PRess Serbia