Početna » VIP » OVA PEVAČICA JE ODBILA DA SNIMI PESMU VIDOVDAN! Čuveni hit je PROSLAVIO Gocu Lazarević, a evo kako je nastala pesma
Džet-set Estrada VIP

OVA PEVAČICA JE ODBILA DA SNIMI PESMU VIDOVDAN! Čuveni hit je PROSLAVIO Gocu Lazarević, a evo kako je nastala pesma

Ovo je spisak muzičara koji se bore za srpskog predstavnika na prestižnom takmičenju!
Foto: Printscreen/YouTube

Čuvena pesma “Vidovdan” bez koje ne mogu da prođu mnoga slavlja u Srbiji, pre više od 30 godina napisao je Milutin Popović Zahar.


Otpevala ju je pevačica Goca Lazarević, a Zahar je jednom prilikom otkrio kako i uz čiji blagoslov je “Vidovdan” nastao.

 Pesma je nastala tako što sam ja pozvan od strane direktora PGP-a i on je rekao da ga je zamolio sekretar patrijarha Pavla da se, pre proslave 600 godina od Kosovskog boja, napravi 10 pesama o Kosovu. Izbor je pao na mene, ne znam kako ni zašto. Bilo je tu i drugih dobrih kompozitora, ali ja sam dobio i izgleda da sam opravdao poverenje. To je najbolje što sam uradio u životu. “Vidovdan” peva pola sveta, ne samo Srbi – ispričao je on svojevremeno za Telegraf.

– U kratkom vremenu sam imao tu inspiraciju, a kako i ne bih kad sam odrastao na verskim pesmama u Loznici, u Tršiću, gde sam i rođen. ‘Vidovdan’ je nastala poslednja u nizu koje sam napravio. Ovo mi nećete verovati… Ja sam pola dana osećao strašnu groznicu, nisam znao kako se zovem. Od besa sam seo na pod, i odjednom… Video sam lik patrijarha Pavla. Kao da mi je poslao poruku, preko neke sile Božanske… Ja sam za 5 minuta napisao i melodiju i sve strofe! Za 5 minuta… a u meni je to vrilo mesec dana, otkako sam počeo da radim. Eto… Posle dva dana smo krenuli u snimanje. Izgleda kao fantazija, sanjarija… Ali, nije –  istakao je tada Zahar.

Iako je Goca maestralno otpevala čuveni hit, pesma prvobitno nije bila ponuđena njoj, već njenoj koleginici Vesni Zmijanac.

OVA PEVAČICA JE ODBILA DA SNIMI PESMU VIDOVDAN! Čuveni hit je PROSLAVIO Gocu Lazarević, a evo kako je nastala pesma
Foto: ATA Images

– Vesna nije želela da ugrozi svoju jugoslovensku popularnost, da se nekom ne zameri. Nije kom je rečeno, nego kom je suđeno – ispričala je Goca jednom prilikom u Pinkovom jutarnjem programu.

Foto: Printscreen/ATA Images

Izvor: PRessSerbia/Informer

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Add Comment

Click here to post a comment

PRess Serbia