Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Trikovi za mršavljenje – Smemo li jesti slatko na prazan stomak ili treba imati jači slani doručak?

Ovo je recept za najkremastiji doručak ikada: Ako ovako pripremite jaja dobićete pravi ugođaj kao iz hotela
Foto: Pixabay

Za mnoge ljude početak dana mora biti sladak: musli, hleb sa džemom, jogurt sa medom, kroasan ili činija voća. Ukusno je, ali obično nije najbolji izbor ujutru. Obilni doručak ima brojne prednosti. Ovo ne uključuje samo raznovrsnost vaše slatke jutarnje rutine, već pre svega zdravstvene aspekte od kojih možete imati koristi.


 

Slatki ili slani doručak: šta je bolje?

Za mnoge ljude doručak je najvažniji obrok u danu. To stvara dobru osnovu za dan koji je pred vama i daje vam energiju. Ono što odaberete za doručak može čak uticati na to da li ćete osećati žudnju tokom dana ili ćete se ostati siti do ručka.

Nije moguće reći da li je slatki ili slani doručak bolji. Slatki doručak može (ponekad nesvesno) biti izuzetno bogat šećerom. U isto vreme, postoji nedostatak dobrih hranljivih materija od kojih vaše telo može imati koristi. To bi bio slučaj ako ujutru volite da jedete pšenični tost sa džemom ili zaslađenim žitaricama.

Ali čak ni obilan doručak, naravno, nije zdrav sam po sebi, na primer ako svaki dan stavljate masne nareske na gusto obloženu rolnu od belog brašna. Međutim, ako ih zamenite integralnim žitaricama, kvalitetnim mastima i porcijom povrća, zaista radite nešto dobro za sebe.

6 dobrih razloga za obilan doručak

Čak i ako volite slatko, lakše ćete jesti obilan doručak ako znate razloge zašto se to isplati. Obilan doručak ima ove prednosti:

 1. Vaš šećer u krvi ostaje stabilan (a žudnja nema šanse)

Zašto je slatka hrana sa visokim sadržajem šećera tako loša za doručak? Oni podižu nivo šećera u krvi odmah ujutru. I industrijski šećer i ugljeni hidrati kratkog lanca, kao što su oni koji se nalaze u proizvodima od belog brašna, brzo se razgrađuju i završavaju u krvi za vrlo kratko vreme – nivo šećera u krvi doživljava “vrh”. Pošto je insulin odgovoran za transport šećera, ova vrednost takođe brzo raste. Istom brzinom kako su nivoi šećera i insulina u krvi skočili, oni su zatim opali. Porast i opadanje – Podstiču žudnju koja vas prati tokom dana.

Obilan doručak održava nivo šećera u krvi konstantnijim jer obično sadrži manje šećera. Ako se tada oslanjate na dobru mešavinu proteina, masti i složenih ugljenih hidrata, to će imati pozitivan efekat na nivo šećera u krvi tokom celog dana.

Dodatna činjenica: Prema ovoj studiji, možete učiniti još više da održite stabilan šećer u krvi: prvo jedite proteine, a zatim masti i ugljene hidrate.

 1. Ostajete siti duže

Doručak bogat (obilnim) proteinima je savršeno “punilo” koje će vas sigurno održati sitima do ručka. Prema studijama, protein se ocenjuje na mnogo načina:

 • Proteini se metabolišu sporije od ugljenih hidrata.
 • Protein ostaje u stomaku duže vreme.
 • Proteini stimulišu oslobađanje hormona sitosti.
 • Proteini jedva da uzrokuju porast nivoa šećera u krvi.

Sve ovo vam pomaže da ostanete siti duže vreme – i lakše smršate. Zdrave masti, vlakna i složeni ugljeni hidrati pojačavaju ovaj efekat. Kako to sprovodite? Na primer, sa omletom ili kajganom od povrća i kriškom hleba od celog zrna.

Uzgred: Doručak bogat proteinima takođe može biti sladak i zdrav, kao što su proteinske palačinke sa voćem ili nemasni kvark sa ovsenim pahuljicama, orasima i bobičastim voćem.

 1. Podržavate svoja creva vlaknima

Omlet sa paradajzom, spanaćem ili pečurkama, hleb sa mocarelom i paradajzom ili obilna kaša od tikvica (koje se nazivaju i zoati) nisu samo zaista ukusni, već i korisni. Povrće daje dragocena vlakna. Ona nabubre u crevima, doprinose sitosti i istovremeno hrane vaše crevne bakterije, što, prema studiji, pozitivno utiče na varenje.

Pa zašto ne biste češće jeli povrće za doručak? Povrće koje je pogodno za ovo uključuje:

 • Spanać
 • Šargarepu
 • Pečurke
 • Paradajz
 • Rukolu
 • Krastavac
 • Tikvice
 • Kelerabu

(sd.rs/pixabay)

PRess Serbia