Booking.com
Lifestyle

Pet stvari koje treba uraditi na proleće da bi biljke bile zdravije i lepše

Pet stvari koje treba uraditi na proleće da bi biljke bile zdravije i lepše
Foto: Pixabay

Proleće je vreme kada se priroda budi, a ni kućne biljke nisu izuzetak. S rastom temperatura i završetkom stanja mirovanja, godilo bi im malo više pažnje i nege.


Presadite ih u veće posude

Proverite da li su biljke prerasle posude u kojima ih trenutno držite. Ako korenje izlazi na površinu tla ili počinje da se gužvati u posudi, vreme je za presađivanje. Odaberite posude koje su barem nekoliko centimetara veće u prečniku od onih u kojima su trenutno da bi korenje imalo dovoljno prostora za rast, prenosi N1info.hr.

Očistite lišće

Prašina i prljavština se tokom vremena mogu nakupiti na lišću biljaka, što im može smetati da apsorbuju svetlost i da dišu, to jest, da obavljaju fotosintezu. Jednostavno obrišite lišće vlažnom krpom kako biste ga očistili i omogućili mu da bolje obavlja svoju osnovnu funkciju, a ono koje nema svetove lagano kratko istuširajte.

Proverite korenje

Proleće je idealno vreme za pregled korena biljaka. Pažljivo izvadite biljku iz posude i pregledajte korenje. Ako primetite trulež ili gužvanje korenja, odstranite oštećene delove i presadite biljku u svežu zemlju. Bitno je naglasiti da se hranljive materije iz tla biljke vremenom isperu ili iscrpe, pa onda koren biljke ne može da zadrži dovoljno vlage ili počne da propada.

Koristite prihranu ili đubrivo

Proleće je vreme kada nekim biljkama treba dodatna hrana kako bi počele da rastu i cvetaju. Koristite organska đubriva ili tečne hranljive rastvore da biste osigurali da vaše biljke dobijaju sve potrebne nutrijente. Kada ovo činite, dobro pazite da koncentraciju prihrane ili đubriva prilagodite i vrsti i veličini biljke na koju ga primenjujete.

Prilagodite svetlost

Promene u dužini dana mogu uticati na količinu svetlosti koju biljke dobijaju. Proverite da li biljke na mestu gde ste ih odložili i dalje dobijaju dovoljnu količinu svetlosti i premestite ih ako je potrebno. Moguće je da im je trenutno previše ili premalo svetla, a i jedno i drugo može loše uticati na njih.

Tagovi

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: 321Srbija – Official video 2024.

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia