Ne košta ništa, a POTREBNO je svima od najranije mladosti da što duže očuva zdravlje

DESET ZNAKOVA da pored sebe imate toksičnog partnera

Ljubav je najlepša emocija koja utiče na stanje duha, ali i tela.


Naučnici su utvrdili da osećanje ljubavi i zaljubljenosti donosi velike benefite na mentalno, emocionalno i fizičko blagostanje. Bilo da ste u romantičnom odnosu ili ne, zdrave veze sa ljudima će višestruko uticati na vaše opšte stanje.

U nastavku vam otkrivamo šta je istraživanje donelo, te kako su ljubav i zdravlje povezani.

Održava zdravlje srca

Studije pokazuju da osobe koje su u zdravom i srećnom braku imaju manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti u poređenju sa parovima čije su odnosi stresni ili se u njima osećaju usamljeno.

Smanjuje depresiju

Istraživanja su pokazala da zaljubljenost, supanje u brak i održavanje zdravih veza i prijateljstava smanjuje osećaj izolacije i depresije, kako kod žena tako i kod muškaraca. Stabilne i zdrave veze povećavaju osećaj pripadnosti i sreće.

Jača imuni sistem

Osećanje ljubavi ima tendenciju da jača imuni sistem zbog lučenja hormona oksitocina. Jači imuni sistem smanjuje mogućnost prehlade i gripa, a ujedno pomaže da se lakše pregura prehlada zbog osećaja pripadnosti i sreće.

Smanjuje krvni pritisak

Pokazalo se da osobe koje su u srećnom braku imaju bolje vrednosti krvnog pritiska u odnosu na one koji su u braku koji nije zadovoljavajuć.

MRI skeneri su pokazali da oni koji su uključeni u stabilne, dugotrajne veze imaju veću aktivnost i aktivaciju u delu mozga koji je odgovoran za zadovoljstvo i manju aktivaciju u predelu mozga koji je povezan sa anksioznošću.

Smanjuje nivo stresa

Zbog sigurnosti i podrške koja je prisutna u zdravim vezama, manje je verovatno da ćete se osećati pod stresom kada imate partnera ili bliskog prijatelja koji će vam pomoći kada se borite sa teškim situacijama i emocijama.

Olakšava akutni ili hronični bol

Slično kao što ljubav smanjuje anksioznost, ljubav takođe može povećati aktivnost u predelu mozga koji je povezan sa kontrolom bola. Srećni bračni parovi su prijavili da imaju manje bolova u leđima i glavobolje.

Pomaže probavnom sistemu

Oko 80% imunološkog sistema (i velika većina mikroba) nalazi se u crevima. Osećaj ljubavi može pomoći u negovanju i podršci crevnom mikrobiomu koji poboljšava zdravlje i bori se protiv štetnih bakterija.

Poboljšava san

Pošto ljubavni odnosi dovode do manjeg stresa, veća je verovatnoća da ćete dobro spavati i osećati se osveženo kada se probudite ujutru. Tenzija je manja kada se osećate voljeno i podržano, a dokazi sugerišu da je 10% veća verovatnoća da će srećno venčani parovi imati mirniji san.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Srbija Danas

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima. Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.
PRess Serbia