Booking.com
Lifestyle

Ne košta ništa, a POTREBNO je svima od najranije mladosti da što duže očuva zdravlje

Kada smo najprivlačniji svom partneru? Više od polovine ispitanika dalo isti odgovor

Ljubav je najlepša emocija koja utiče na stanje duha, ali i tela.


Naučnici su utvrdili da osećanje ljubavi i zaljubljenosti donosi velike benefite na mentalno, emocionalno i fizičko blagostanje. Bilo da ste u romantičnom odnosu ili ne, zdrave veze sa ljudima će višestruko uticati na vaše opšte stanje.

U nastavku vam otkrivamo šta je istraživanje donelo, te kako su ljubav i zdravlje povezani.

Održava zdravlje srca

Studije pokazuju da osobe koje su u zdravom i srećnom braku imaju manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti u poređenju sa parovima čije su odnosi stresni ili se u njima osećaju usamljeno.

Smanjuje depresiju

Istraživanja su pokazala da zaljubljenost, supanje u brak i održavanje zdravih veza i prijateljstava smanjuje osećaj izolacije i depresije, kako kod žena tako i kod muškaraca. Stabilne i zdrave veze povećavaju osećaj pripadnosti i sreće.

Jača imuni sistem

Osećanje ljubavi ima tendenciju da jača imuni sistem zbog lučenja hormona oksitocina. Jači imuni sistem smanjuje mogućnost prehlade i gripa, a ujedno pomaže da se lakše pregura prehlada zbog osećaja pripadnosti i sreće.

Smanjuje krvni pritisak

Pokazalo se da osobe koje su u srećnom braku imaju bolje vrednosti krvnog pritiska u odnosu na one koji su u braku koji nije zadovoljavajuć.

MRI skeneri su pokazali da oni koji su uključeni u stabilne, dugotrajne veze imaju veću aktivnost i aktivaciju u delu mozga koji je odgovoran za zadovoljstvo i manju aktivaciju u predelu mozga koji je povezan sa anksioznošću.

Smanjuje nivo stresa

Zbog sigurnosti i podrške koja je prisutna u zdravim vezama, manje je verovatno da ćete se osećati pod stresom kada imate partnera ili bliskog prijatelja koji će vam pomoći kada se borite sa teškim situacijama i emocijama.

Olakšava akutni ili hronični bol

Slično kao što ljubav smanjuje anksioznost, ljubav takođe može povećati aktivnost u predelu mozga koji je povezan sa kontrolom bola. Srećni bračni parovi su prijavili da imaju manje bolova u leđima i glavobolje.

Pomaže probavnom sistemu

Oko 80% imunološkog sistema (i velika većina mikroba) nalazi se u crevima. Osećaj ljubavi može pomoći u negovanju i podršci crevnom mikrobiomu koji poboljšava zdravlje i bori se protiv štetnih bakterija.

Poboljšava san

Pošto ljubavni odnosi dovode do manjeg stresa, veća je verovatnoća da ćete dobro spavati i osećati se osveženo kada se probudite ujutru. Tenzija je manja kada se osećate voljeno i podržano, a dokazi sugerišu da je 10% veća verovatnoća da će srećno venčani parovi imati mirniji san.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Srbija Danas

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Princ – Ajša (Official Video)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

јун 2024.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia