Booking.com
Lepota i zdravlje Lifestyle News

Iduće godine za doručak ćemo jesti čokoladnu tortu!

čoko

 

Ljubitelji torti, radujte se! Konzumiranje kriške torte za doručak biće potpuno prihvatljivo iduće godine, navode prehrambeni stručnjaci. Liz Moskov koja je  kulinarski direktor u reklamnoj firmi Sterling-Rice grupe navodi kako će se 2017. godine na menijima posebno isticati čokoladna torta.

Moskov je za Food Business News rekla kako će restorani koji poslužuju doručak uskoro ponuditi i deserte.

Nedavno su dve studije istakle zdravstvene prednosti kakaa. Redovno konzumiranje čokolade povezano je s kognitivnim funkcijama, navodilo se u časopisu ‘Appetite’ ranije ove godine. Posebna studija sprovedena na Univerzitetu u Tel Avivu navodi kako konzumiranje deserta za doručak pomaže pri mršavljenju, jer smanjuje glad, piše Independent.

Šta će se tačno dogoditi za godinu dana, pokazaće vreme. A mi vas za sada podsećamo na dobrobiti čokolade.

coko2

Tamna čokolada snižava krvni pritisak. Ovo je njena najpoznatija dobrobit koja ima i najviše dokaza iza sebe jer je potvrđena analizom čak 13 studija. Veruje se da flavonoidi iz tamne čokolade potiču proizvodnju azotovog oksida za kojeg se zna da širi krvne sudove. Kada se krvni sudovi  prošire ima više prostora za protok krvi i samim tim krvni pritisak opada.

Crna čokolada takođe deluje povoljno na holesterol unatoč tome što ima puno zasićenih masti. U čokoladi se nalazi posebna vrsta zasićene masti, stearinska kiselina, koja se u telu ponaša drugačije od ostalih zasićenih masti. Čokolada ima i nezasićene masti poput oleinske kiseline koja smanjuje LDL (loši) holesterol u telu.

Postoje neki dokazi da tamna čokolada povoljno deluje na inzulinsku osetljivost. Dokazi nisu tako snažni kao kod učinka na krvni pritisak ali su tu. To znači da bi crna čokolada mogla sprečiti dijabetes ako je redovno konzumirate.

Čokolada bi mogla biti dobra i za mozak ali ta dobrobit još uvek nije tako dovoljno istražena. Moguće je da su za to samo odgovorne manje količine kofeina u crnoj čokoladi jer poznato je da kofein privremeno pojačava koncentraciju.

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia