Booking.com
Lepota i zdravlje News Saveti

Dva jednostavna saveta za zdravu i lepu kosu!

kosa 2

Lepa kosa odraz je mladosti i zdravlja, stoga je ispadanje kose često uzrok za lošiju sliku o sebi i ima vrlo snažan psihološki uticaj. Kod zdrave kose u proseku prirodno ispadne od 50 do 100 vlasi dnevno. Na pojačano ispadanje kose ili alopeciju mogu uticati brojni unutrašnji faktori poput prehrane, hormona ili gena, ali može nastati i usled fizičkog potezanja kose (česta feniranja, čvrsti repovi i pletenice).

Raspusti kosu preko noći

Zatezanje kose u konjski rep ili punđu, iz dana u dan, može uzrokovati pojavu koja se naziva trakcijska alopecija – gubitak kose u slepoočnom delu. Zato je važno da kosa bude raspuštena tokom noći i da nekoliko dana u nedelji odmaraš kosu od punđe, konjskog repa ili bilo kakvog drugog zatezanja. Uz to, nemoj vezati vlažnu kosu – tad je mnogo sklonija oštećenjima jer je rastezljivija. Tokom sušenja, kosa se skraćuje, te se može, ako je vezana, lako iščupati iz korena.

Često i temeljito se češljaj

Češljanjem se masnoća s temena ravnomerno raspoređuje duž vlasi. Osim toga, povećava se stepen hidratacije kose i potiče cirkulacija kože glave, što je uslov za pravilnu prehranu kose. Stručnjaci savetuju da se češljaš sve dok ne osetiš blago peckanje na temenu.

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia