Health and beauty Lifestyle

Šta uraditi da bi vam hrana bila ukusnija?

Šta uraditi da bi vam hrana bila ukusnija?

Japansko istraživanje sa Univerziteta u Nagoji pokazalo je da je hrana ukusnija ukoliko se jede pred ogledalom, jer nam stvara iluziju da jedemo u društvu.


 

Studija je objavljena u časopisu Physiology & Behavior i nije toliko bizarna koliko nam se može učiniti. Istraživanje se bavi psihološkim aspektima ishrane, a posebno time koja je razlika kada jedemo sami i kada jedemo u društvu.

Odraz u ogledalu

U istraživanju je učestvovalo 16 osoba starosti od 65 do 74 godina koje su imali zadatak da 90 sekundi jedu karamele i slane kokice. Volonteri su to uradili više puta u tri različite situacije: sami, ispred ogledala i gledajući video sebe kako jedu.

Jelo je ukusnije!

Nakon ekperimenta, učesnike su pitali koliko ima se svidela hrana u te tri različite situacije. Izjavili su da su kokice postale ukusnije za 21%, a karamele su postale slađe za 25%, dok se celokupan kvalitet iskustva povećao za 12% kada su jeli ispred ogledala.

Dodajte još jedno mesto za stolom

Kako kažu autori studije, jesti pred ogledalom vara mozak tako da veruje da ima društvo za stolom. Na taj način u igru ulazi takozvani efekat socijalna facilitacija, koja dovodi do toga da jelo postane ukusnije kada smo u prisustvu drugih ljudi. Glavni autor Ryuzaburo Nakat izjavio je da je njegov tim želeo da ispita koji su to minimalni rekviziti neophodni za facilitaciju, odnosno da li je fizčko prisustvo drugih ljudi neophodno ili je dovoljna informacija koja sugeriše tuđe prisustvo.

Pomoć starijim osobama

Prethodna istraživanja su već pokazala da je u slučaju odraslih osoba uživanje u hrani povezano sa kvalitetom života i da jesti bez društva može dovesti do depresije i gubitka apetita. Zalazak u detalje ove psihološke mehanike, kažu istraživači, korisno je pre svega za pomoć koja se može ukazati stariji osobama koje su često izložene samoći.

Probajte i vi ove trikove i javite nam kakvog je ukusa vaša hrana. Prijatno! 🙂

(redinfoportal)

Loading...

Video nedelje

MC STOJAN - ALO

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA