Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Evo šta treba da znate kada kupujete preparate za negu kose

Četiri NAJVEĆE greške koje pravimo dok sušimo KOSU!

Redovna nega i upotreba pravih i kvalitetnih proizvoda je izuzetno važna u održavanju zdravlja kose. Hidratacija, hranljivi sastojci i zaštita od oštećenja pomažu u očuvanju vitalnosti i snage vlasi. Zbog toga je jako bitno koje preparate koristite za negu vaše kose.


 

Ukoliko želite da kupite pravi preparat koji će vam zaista i pomoći, evo šta treba da znate.

Pre svega, važno je imati na umu nekoliko ključnih stvari:

  • Tip kose: Različiti tipovi kose zahtevaju različitu negu. Na primer, suva kosa zahteva hidratantne proizvode, dok masna kosa zahteva proizvode koji regulišu lučenje ulja.
  • Sastojci: Pažljivo pročitajte listu sastojaka na proizvodu. Izaberite proizvode koji sadrže prirodne sastojke i izbegavajte one koji sadrže agresivne hemikalije poput sulfata i parabena, koje mogu oštetiti kosu na duže staze.
  • Specifični problemi: Ako imate specifične probleme sa kosom poput peruti, opadanja kose ili oštećenja, potražite proizvode koji su formulirani za rešavanje tih problema.
  • Vrsta proizvoda: Različiti proizvodi za negu kose imaju različite namene, kao što su šamponi, regeneratori, maske za kosu, ulja i serumi. Odaberite proizvode koji odgovaraju vašim potrebama i željenom rezultatu.
  • Brend i recenzije: Istražite brendove i pročitajte recenzije proizvoda kako biste stekli uvid u njihovu efikasnost i kvalitet.
  • Cena: Kvalitetni proizvodi za negu kose često imaju odgovarajuću cenu. Međutim, to ne znači da morate trošiti puno novca da biste dobili dobar proizvod. Pronađite proizvode koji odgovaraju vašem budžetu, ali imajte na umu da je investiranje u kvalitetne proizvode za negu kose dugoročno ulaganje u zdravlje i lepotu vaše kose.

Dakle, ukoliko imate SUVU KOSU, gledajte da na proizvodima piše: „intezivno hidrira“ ili „zaštita od toplote“. Takođe, gledajte da proizvodi poput šampona, balzama, gelova ističu nizak pH nivo na svojim etiketama.

Ako imate KOVRDŽAVU KOSU birajte proizvode koji sadrže masne (dobre) alkohole: Cetearyl alcohol, Cetyl alcohol, Stearyl alcohol, Lauryl Alcohol, Myristyl Alcohol i Behenyl Alcohol. Masni alkoholi su veoma dobri za kosu, najčešće se dobijaju iz ekstrakata biljaka i daju mek i svilenkast osećaj prilikom korišćenja proizvoda.

Sa druge strane, loši alkoholi mogu dovesti do toga da dlaka postane gruba i isušena. Loše alkohole ćete naći pod nazivom: Alcohol Denat, Menthanol, Ethanol, Propanol, SD alcohol 40, Specially Denaturated Alcohol, Isopropyl Alcohol.

Proizvodi sa hranljivim uljima su odlični za negu kose zato što kosi vraćaju vlažnost.

Birajte proizvode sa sledećim sastojcima koji pomažu kosi da zadrži vlažnost: glycerin, gliceril stearate, natrijum laktat, propilen glikol.

Šamponi koji u sebi ne sadrže sulfate su manje agresivni odnosno oni su veoma blagi. Šamponi bez sulfata su dobri jer ne sadrže hemijske sastojke, održava kosu zdravom i negovanom. Kada kupujete šampone bez sulfata gledajte da imaju oznaku sodium lauryl sulfate (SLS) free.

Sulfati se na etiketama šampona uglavnom nalaze pod oznakama: ammonium lauryl sulfate (ALS), sodium lauryl sulfoacetate(SLSA), sodium myreth sulfate, TEA laureth Sulfate, sodium laureth sulphate (SLES)…

Proizvode za negu kose koji sadrže parabene takođe treba da izbegavate. Glavna uloga parabena jeste da sprečavaju kvarenje kozmetičkih proizvoda poput šampona, tako da ubijaju bakterije i gljivice. Parabeni mogu dovesti do raznih iritacija kože glave. Na etiketama ćete ih najčešće naći pod sledećim nazivima: Methylparaben, Propylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben.

Silikoni su isto čest sastojak u proizvodima za negu kose i oni imaju i pozitivne i negativne strane koje treba da znate. Silikoni stvaraju vodootporan sloj na kosi čineći je mekanom i lakom za raščešljavanje. Pored toga, taj sloj i sprečava da u kosu prodru sve dobre materije iz drugih proizvoda poput maski ili regeneratora koji obnavljaju i hidriraju kosu. Šamponi koji sadrže silikone treba treba da izegavaju osobe sa osetljivom kožom glave jer mogu da izazovu iritacije. Silikone na etiketama možete naći pod nazivom koji imaju nastavak cone, kao što su Dimethicone, Methicone, Cyclomethicone ili nastavak siloxane (Cyclopentasiloxanem Trisiloxane).

(inzena/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

PRess Serbia