Booking.com
Travel

Čudesno slano jezero: Kad padne kiša, pretvara se u ogromno ogledalo, pa ljudi misle da hodaju po oblacima

slano jezero

Salar de Ujuni, poznat i pod imenom Slano srce Bolivije, smešten u jugozapadnom delu te zemlje, predstavlja jedno od najčarobnijih i najoriginalnijih prirodnih čuda sveta. Ovo najveće slano jezero na svetu prostire se na neverovatnih 10.582 kvadratnih kilometara i nalazi se na visini od preko 3.600 metara iznad nivoa mora.


 

Tokom kišne sezone Salar de Ujuni postaje ogromno ogledalo

Neki od razloga njegove privlačnosti su njegova neobična lepota i transformacija kroz godišnja doba. U sušnom periodu, površina soli postaje ogroman pejzaž koji izgleda kao da je pokriven sitnim snegom, formirajući geometrijske obrasce solnih polja. Tokom kišne sezone, površina biva prekrivena tankim slojem vode, pa ovo mesto postaje ogromno ogledalo koje reflektuje nebo, stvarajući nestvarne pejzaže i iluziju da hodate po ogromnom ogledalu. Sve to je inspirisalo brojne fotografe i putnike širom sveta.

Rezerve litijuma

Ovo mesto nije samo vizuelno fascinantno, već ima i značajan ekonomski potencijal zbog velikih rezervi litijuma, koji je ključan za proizvodnju baterija za električne automobile. Pored litijuma, u soli se nalaze i drugi minerali kao što su kalijum, magnezijum i bor.

Mnoštvo zanimljivosti za avanturiste

Turistički, Salar de Ujuni privlači avanturiste iz celog sveta. Posetioci mogu da iskuse vožnju džipom preko beskrajnih solnih ravni, posete ostrvo usred polja soli po imenu Inkavasi, koje je prekriveno stotinama drevnih kaktusa, ili se dive divljim flamingosima u obližnjim lagunama.

Takođe, obavezna je poseta groblju vozova blizu grada Ujuni, gde stare, zarđale lokomotive i vagoni služe kao podsetnik na prošla industrijska vremena.

Hoteli koji mogu da se ližu

Salar de Ujuni nudi i jedinstveno iskustvo smeštaja – hotele izgrađene skoro u potpunosti od soli. Ovi hoteli nude sve moderne udobnosti, dok su zidovi, nameštaj i često čak i kreveti napravljeni od blokova čiste soli.

Za putnike željne jedinstvenih pejzaža i avantura, Salar de Ujuni predstavlja destinaciju koja ne sme da se propusti. Njegova magična lepota i neobičnost čine ga mestom koje ostaje urezano u sećanju svakog ko ga poseti.

(24sedam.rs/pixabay)

PRess Serbia