Booking.com
Lepota i zdravlje News

Sprečite nastanak modrica i ubrzajte zarastanje nakon povrede!

modrica

Modrice mogu da nastanu kao rezultat povrede ili udarca zbog čije jačine pucaju krvni sudovi u okolini. Tada se pojavi fleka ispod kože. Ona je u početku crvene ili roza boje, a kasnije poprima ljubičastu ili plavu boju, a kada prođe još par dana, menja se iz zelene u žutu, a zatim potpuno nestaje. Modrice se još nazivaju i hematomi ili ehimoze.

Ukoliko uspete na vreme da tretirate povredu, možete sprečiti pojavu modrice.

Možete primeniti tople ili hlade obloge. Ako ste se povredili, stavite led na povredu kako biste sprečili pojavu modrice i eliminisali bol. Hladno uzrokuje skupljanje krvnih sudova i sprečava unutrašnje krvarenje iz puknutih krvnih sudova, kao i zapaljenje. Preporučuje se primena leda u naizmeničnim periodima od po 15 minuta, bez primene toplote. Radite ovo 24 sata nakon povređivanja.

Primena toplote je preporučena samo nakon prva 24 sata. Kesa sa toplom vodom može da ublaži bol modrice, smirujući je i eliminišući bol. Toplo, za razliku od hladnog, poboljšava cirkulaciju šireći krvne sudove.

Ako je povreda na stopalu, nozi ili butini, dobra ideja je da podignete nogu ili da ustanete na nogu i hodate, kako se krv ne bi zadržavala. Ovo smanjuje šanse formiranja modrice.

Tu su naravno i prirodna rešenja. Prva na spisku je arnika. Ovo je biljka sa veoma korisnim analgetskim svojstvima koja sprečava formiranje hematoma. Takođe je prirodni antiinflamatorik, savršen za blaže kontuzije. Obično se koristi spolja kao satojak krema.

Još jedno od prirodnih rešenja je aloe vera. Ova biljka je poznata po svom blagotvornom delovanju na kožu. Ona je takođe antiseptik, antinflamatorik, a ubrzava i regeneraciju kože. Kada su hematomi u pitanju, gel se može primeniti direktno na ozleđeno mesto svakog dana, 2-3 puta dnevno, kako bi se ubrzalo zarastanje.

Zatim imamo i neven. Kako biste iskoristili blagotvorna svojstva nevena na modrice, pripremite čaj od nevena koristeći šaku cvetova i šolju ključajuće vode. Pustite da se potopi i ohladi. Navlažite pamučnu vatu čajem i nežno trljajte po ozleđenom mestu 2-3 puta dnevno. Ovaj proces ubrzava zarastanje. Takođe možete koristiti i kremu na bazi nevena.

Hamamelis ima antiinflamatorna i adstringentna svojstva, pomaže pri ublažavanju bola u modricama i otocima. Koristite hamamelis da navlažite okolinu modrice i ubrzate zarastanje.

Lavanda je posebno efikasna ako se primeni što je pre moguće na ozleđeno mesto, uz pomoć hladne komprese. Napravite čaj od lavande, ohladite sa malo leda i primenite na ozleđeno mesto sa vlažnom krpom. Ovaj postupak eliminiše mogućnost pojave modrice.

 

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia