Booking.com
News

Redovnim unosom ovog minerala smanjujete rizik od srčanog i moždanog udara!

Redovnim unosom ovog minerala smanjujete rizik od srčanog i moždanog udara!

 

Kad je reč o prehrani osoba s povišenim krvnim pritiskom, lekari, dijetetičari i naturopati upozoravaju da takve osobe trebaju ograničiti unos soli u organizam, ali za uravnoteženje pritiska iznimno je važan – kalijum.


 

Istraživanja pokazuju da se smanjenjem unosa soli i češćim konzumiranjem hrane bogate kalijumom može znatno smanjiti rizik od moždanog i srčanog udara, piše Le Parisien.

Kalijum je mineralna so ili elektrolit važan i za prenos nervnih impulsa, kontrakciju mišića te regulaciju otkucaja srca, važan je za dobro funkcionisanje bubrega te čvrstoću kostiju i zuba. Kalijum omogućava pretvaranje glukoze, glavnog izvora energije u glikogen, oblik u kojem se ona skladišti u jetri i mišićima. Ovaj mineral potiče mokrenje pa pomaže i u uklanjanju toksičnih spojeva i produkata metabolizma iz organizma.

Manjak kalijuma u organizmu može izazvati bol i grčeve u mišićima, slabost, vrtoglavicu, opstipaciju i nepravilan rad srca.

Dnevna preporučena količina kalijuma za odrasle osobe je 4,7 grama, ali veruje se da je prosječan dnevni unos kalijuma gotovo dvostruko manji – otprilike 2,5 grama.

Kada je posredi unos soli u organizam, Svetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje dnevnu količinu od oko 5 grama, što znači nešto manje od jedne male kašike. Ali, po zadnjim podacima Međunarodne agencije za sigurnost hrane, okoline i rada muškarci dnevno konzumiraju oko 8,7 grama soli, a žene 6,7 grama. Dečaci u dobi od 3 do 17 godina konzumiraju je prosečno dnevno oko 5,9 grama, a devojčice 5 grama. Sve navedene brojke daleko su od preporučene količine WHO-a.

Količina soli skrivena u nekim industrijski prerađenim namirnicama, poput gotovih umaka, supa u kesicama, gotovih jela, hleba, sireva, suvomesnatih proizvoda, danas je više nego ikada ranije pod povećalom nutricionista i zdravstvenih tela.

U prirodnom stanju kalijum se nalazi u povrću poput belog pasulja, slanutka, leće, krompira, kupusa, šampinjona, spanaća, blitve, zatim u voću – bananama, avokadu, agrumima, kajsijama, crnoj ribizli te u sušenom voću poput orašida, pistacija, datula i smokava. Ima ga u mesu, sardinama, lososu, skušama, bakalaru, listu, potom u čokoladi, jogurtu i u integralnim žitaricama. Nema ga jedino u namirnicama poput maslaca, vrhnja i ulja.

Naučna istraživanja potvrđuju da osobe koje unose veću količinu kalijuma imaju niži pritisak od onih koji ga unose manje. S obzirom na to da utiče na snižavanje pritiska, ovaj mineral smanjuje i rizik od razvoja bolesti srca ili moždanog udara. Jedno je istraživanje pokazalo da je opasnost od smrtonosnog moždanog udara bio za 40 odsto manji u grupi ljudi koja je svakodnevno konzumirala više kalijuma, a druga studija je pokazala da su osobe koje unose najmanje količine kalijuma za dva i po puta u većoj opasnosti od fatalnog ishoda moždanog udara u odnosu na one koji ga unose najviše.

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia