Booking.com
Travel

Poslastica za ljubitelje adrenalina: Stepenice do neba u Austriji vise iznad ambisa, lede krv u žilama!

via

Ako vam avantura teče u venama, a visine podižu adrenalin, onda je ova destinacija prava za vas! Ovaj dragulj nije za ljude slabog srca ili nespretne jer je prilično težak i opasan put za penjanje. Morate da volite penjanje i da imate neophodnu opremu da biste zaista mogli da stignete do vrha nakon otprilike tri sata sata trekinga na vija ferati. Ali kada jednom uspete da hrabro prođete kroz ovu pešačku stazu, bićete nagrađeni očaravajućim pogledom na Alpe i sva trud i muka će biti vredni toga!


 

Viralni video na Instagramu sa čovekom koji se penje uz merdevine koje vise u vazduhu zapravo predstavlja popularne “stepenice za nebo” ili “nebeske merdevine” (eng. Stairway to Heaven) u Austriiji.

Reč je, zapravo, o Jakovljevim merdevinama dugačkim oko 43 metra, koje se protežu preko ponora od 700 metara. One čine poslednji deo fiksne rute za penjanje, poznate kao Via ferrata, koja vodi do vrha Donerkogel (2.054 metara nadmorske visine) u planinama Dahštajn.

“Via ferrata” je italijanski izraz koji možemo prevesti kao “gvozdeni put”. On predstavlja izraz za osiguranu planinsku stazu kroz stenovite terene po kojima je normalno kretanje nemoguće, teško ili vrlo opasno, a osnovni element koji svaka ferata poseduje jeste čelična sajla. Ona služi za osiguravanje prilikom penjanja.

Ova vija ferata je zahtevna i iscrpljujuća, tako da treba imati odgovarajuću opremu i sposobnosti za penjanje. Uspon ima nekoliko sekcija koje su označene sa D, što jednostavno znači da pristup vija ferati može zahtevati kratke sekvence penjanja sa itinerarom koji nudi mnogo otvorenih vertikalnih ili nadvišenih delova.

Neke sekcije su opremljene samo sajlama, dakle, penjač treba da bude dobro opremljen i prilično iskusan, sa dobrom fizičkom kondicijom i tehničkim sposobnostima. Naravno, penje se preporučuje samo u dobrim vremenskim uslovima.

Ove merdevine svakodnevno posećuju adrenalinski zavisnici a u januaru 2021. ekstremna atletičarka Stefani Milnger izvela je svoju rutinu na merdevinama u baletskom kostimu, u jednom trenutku držeći se samo jednom rukom bez ikakvih sigurnosnih dodataka. Impresivno, zar ne?

(24sedam.rs/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

PRess Serbia