Booking.com
Travel

Nova pravila u Beču za izdavanje smeštaja: Na udaru Airbnb i druge platforme

Neverovatna ponuda za turiste: Beč organizuje najveće novogodišnje slavlje na otvorenom
Foto: Pixabay

Sa ciljem sprečavanja zloupotrebe ali i ograničavanja komercijalno kratkotrajnog iznajmljivanja smeštaja, od jula u Beču važe nova pravila za one koji iznajmljuju smeštaj preko Airbnb i sličnih platformi.


Ko želi da iznajmi svoj prostor više od 90 dana godišnje, potrebna mu je dozvola. Međutim, gradskoj stambenoj službi još uvek nije podneto mnogo zahteva. Novi propisi bečkog zakona o stanovanju predviđaju da je potrebna dozvola za kratkotrajno iznajmljivanje stana na teritoriji celog grada, ukoliko neko planira da ga iznajmljuje na više od 90 dana godišnje.

Pre donošenja ovih novih pravila, ograničenja su važila samo za oblasti koje su bile označene kao stambene zone. Sada se ova regulativa primenjuje i na stanove van tih zona. Takođe, onaj ko planira da iznajmi stan na kratko više od 90 dana mora dobiti saglasnost svih vlasnika stanova u objektu.

Prema procenama bečke komunalne policije, postoji između 10.000 i 11.000 stanova koji se iznajmljuju putem platformi za rezervaciju. Do kraja marta je podneto samo 150 zahteva za dozvolu za iznajmljivanje duže od 90 dana.

“Deset do petnaest odsto morali smo odbiti, jer nije bilo saglasnosti drugih vlasnika stanova u zgradi”, rekao je šef odeljenja za inspekcijske poslove, Gerhard Čeh.

Rok za prelazni period novog zakona o stambenom redu ističe krajem juna. Tada će se strogo proveravati da li postoji dozvola za iznajmljivanja duže od 90 dana. Kazna za kršenje stambenog reda može iznositi i do 50.000 evra. Gradska uprava je promenu stambenog zakona obrazložila time što želi da spreči da dragoceni stambeni prostor bude trajno povučen s tržišta nekretnina.

Izvor: PressSerbia/TU Magazine

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Princ – Ajša (Official Video)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

јун 2024.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia