fbpx
Health and beauty Saveti

Ove navike smanjuju rizik od raka kože!

Nedavno istraživanje australijskih naučnika pokazalo je da nikotinamid, oblik vitamina B3, može da smanji rizik od raka kože. Rezultati ranijih naučnih studija već su ukazali na to da nikotinamid može da podstakne reparaciju DNK i ublaži oštećenja nastala UV zračenjem. U dobre izvore nikotinamida (niacinamida) spadaju meso, riba, orašasti plodovi i pečurke.


 

U pomenutom istraživanju učestvovalo je 386 ispitanika koji su u proteklih 5 godina imali dva histološki potvrđena nemelanomska tumora kože. Polovina učesnika je tokom godinu dana svakodnevno uzimala 500 mg nikotinamida, a druga polovina (kontrolna grupe) je dobijala placebo. Na kraju istraživanja se pokazalo da je kod ispitanika koji su dobijali nikotinamid pojava novih nemelanomskih tumora kože bila za 23% manja nego kod kontrolne grupe. Na osnovu ovih rezultata, autori studije veruju da bi nikotinamid, osim u prevenciji nemelanomskih tumora kože, mogao da pomogne i u prevenciji melanoma kod osoba sa visokim rizikom od ove maligne bolesti.

Osim adekvatnog unosa vitamina B3, ograničavanje konzumiranja alkohola isto tako smanjuje šanse za pojavu raka kože. Jedna studija je pokazala da se rizik od karcinoma bazalnih ćelija povećava za 7% a rizik od karcinoma skvamoznih ćelija za 11% sa svakom dodatnom čašom piva ili vina tokom dana.

Naravno, uz pridržavanje osnovnih smernica kada je u pitanju izlaganje sunčevim zracima, u prevenciji raka kože u velikoj meri pomaže i odgovarajuća zaštita od sunca– još jedno istraživanje sprovedeno u Australiji pokazalo je da osobe koje svakodnevno koriste kreme i losione sa zaštitnim faktorom imaju za 50% rizik od melanoma i za 40% od karcinoma skvamoznih ćelija nego osobe koje ovu zaštitu koriste tek povremeno. Preporučuje se upotreba krema sa najmanje SPF30 faktorom i to u dovoljnoj količini – otprilike po kafena kašičica za ruke, zatim za lice, vrat, torzo i leđa i po dve kašičice za svaku nogu.

(doktor.rs/pixabay)

Loading...

Video nedelje

SANDRO X CACHE X PANCHA - TO JE TAJ LAJF

REZERVIŠITE SMEŠTAJ ZA VAŠE SLEDEĆE PUTOVANJE

Booking.com

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA

[booking_product_helper shortname=”booking search box”]

Close