Booking.com
Početna » Travel » Ljubljana – Ovaj prelep grad je samo 4 sata od Beograda, a idealan je za jesenje putovanje!
Travel

Ljubljana – Ovaj prelep grad je samo 4 sata od Beograda, a idealan je za jesenje putovanje!

Ljubljana je grad sa dugom i bogatom istorijom. Prvi put se pod imenom Laibach pominje 1144. Godine. Najduži period svog postojanja grad se nalazio pod vlašću austrijskih Habzburga, zbog čega je i nosila nemačko ime.


 

Danas je Ljubljana administrativni, kulturni i ekonomski centar Slovenije. Zbog netaknute, stilski pomešane arhitekture, Ljubljana sve posetioce uvodi u svet prošlosti. Zbog toga se nalazi na mapi najpopularnijih turističkih destinacija u Evropi.

Turističke atrakcije

Franjevačka crkva ( Crkva Marijinog vavedenja ) je simbol Ljubljane. Nalazi se na trgu Prešern, a upadljiva je zbog svoje specifične boje i nesvakidašnje arhitekture.

Trg Prešern je glavni trg u Ljubljani. Posvećen je najvećem slovenačkom pesniku Francu Prešernu, čija statua stoji u sredini trga. Okružuju ga prelepa arhitektonska zdanja s početka dvadesteog veka. Trg Prešern je idealno mesto za početak obilaska Ljubljane, kao i za uživanje u muzici uličnih svirača, i brojnim slikama koje gradski umetnici izlažu.

Tromostovje sačinjava tri najlepša i najpoznatija mosta u Ljubljani. Mostovi povezuju Prešernov trg sa starim gradom. Ispod njih teče reka Ljubljanica.

Robova fontana ili Fontana tri reke  je najpoznatija ljubljanska fontana. Napravljena je od mermera, a delo je vajara Vrančeska Robe iz 1751. godine.

Most Zmaja je jedna od najvećih znamenitosti Ljubljane. Četiri zelena zmaja stoji ponosito sa obe strane mosta. Ovo je most sa dugom istorijom, a za njega je vezana i legenda o devici.

Katedrala Svetog Nikole je glavna i najveća crkva u Ljubljani.ovo je staro zdanje koje leži na temeljima, još starije, bazilike koja je takođe nosila ime Svetog Nikole. Zbog svoje visine i zvonika nemoguće je ne videti Katedralu.

Crkva Svetih Ćirila i Metodija je najvažniji bogoslužbeni hram Srpske Pravoslavne Crkve u Sloveniji. Sačinjava je pet kupola, kao i lep ikonostas koji se u njoj nalazi.

Ursulina crkva Svete Trojice je najlepša barokna građevina u Ljubljani. Podignuta je 1726. godine.

Tivoli park je najveći i najlepši park u gradu. U njemu se nalazi i dvorac Tivoli, koji danas služi za prostorije fakulteta. Roman Ljubljana – Emona je osnovana oko nulte godine kao rimska vojna baza. Grad se zvao Collonia Iulia Emona, a bio je okružen masivnim zidinama. Danas su vidljivi ostaci rimskih zidova, gradske kapije i groblja.

U Ljubljani posetioci mogu da uživaju i u nekom od brojnih kafića i restorana, koji nude vrhunska jela i pića iz domaće i internacionalne ponude.

(24sedam.rs/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Add Comment

Click here to post a comment

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

Oktobar 2023
P U S Č P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia