Booking.com
Početna » Lifestyle » JUTARNJE navike zbog kojih se debljamo..
Lepota i zdravlje Lifestyle

JUTARNJE navike zbog kojih se debljamo..

Šta je obezofobija? Sve češće pogađa moderno društvo

Najveća greška kod mršavljenja je započinjanje dana na pogrešan način, otkriva dr Suzan Pirs Tompson, predsednica “Instituta za održivo mršavljenje”. Upravo je zato važno izbegavati ove navike.


1. Prespavate budilnik

Čuli ste alarm na budilniku, ali niste ustali na vreme? Poznato je da nedostatak sna podiže nivo kortizola u organizmu, zbog čega nam se povećava apetit. Studija u časopisu “PLOS One” otkrila je da negativan uticaj na težinu ima i preterani noćni odmor. Pokazalo se da osobe koje spavaju više od 10 sati imaju viši indeks telesne mase od onih koji to čine od 7 do 9 sati tokom noći.

2. Ne pospremate krevet
Istraživanje američke Fondacije “National Sleep” otkrilo je da osobe koje svakog jutra pospremaju krevet, imaju 19 odsto više šansi da se dobro naspavaju tokom noći u odnosu na one koji to ne čine. Osobe koje su se naspavale nemaju potrebu za slatkim i kaloričnim izvorima energije tokom dana, što pozitivno utiče na figuru i održavanje telesne težine.

Možda će se na prvu činiti smešno, ali autor knjige “Moć navike” (The Power of Habit) Čarls Duig tvrdi da osobe koje nameštaju krevet pokazuju i neke druge pohvalne navike. Na primer, češće će spakovati zdrav obrok za posao, a pokazale su se i boljim u raspoređivanju kućnog budžeta.

3. Spremate se za posao u mraku
Ukoliko imate navučene zavese nakon buđenja, propuštate pozitivne efekte koje sunce ima na ljudsko telo. Studija objavljena u časopisu “PLOS One” pokazala je da ljudi koji se ujutru izlažu sunčevim zracima imaju niži indeks telesne mase od osoba koje to ne čine, bez obzira na to šta jedu. Studija sugeriše da je dovoljno provesti 20 do 30 minuta dnevno na sunčevoj svetlosti, da biste uživali u tom pozitivnom efektu.

4. Ne merite se
Istraživači Univerziteta u Kornelu proučavali su navike 162 gojazne žene i muškarca tokom dve godine. Analiza je pokazala da su u gubitku kilograma bile uspešnije osobe koje su se merile svakog jutra jer su tako kontrolisale unos hrane tokom dana. Studija je pokazala i da je najbolje meriti se odmah nakon buđenja jer je tada težina najniža u danu.

5. Preskačete doručak
Osobe koje započinju dan uravnoteženim obrokom od 600 kalorija imaju manje šanse da pate od naglih napada gladi nego one koje za doručak pojedu oko 300 kalorija nemasnih proteina i ugljenih hidrata. Do te spoznaje došli su istraživači sa Univerziteta u Tel Avivu, koji su otkrili i da je lakše pridržavati se kalorijskih ograničenja tokom dana ako jutro započnete s pravim doručkom, piše zadovoljna.hr.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/Prva.rs

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Add Comment

Click here to post a comment

PRess Serbia