Booking.com
Travel

Bern – U ovom gradu dom Ajnštajnovih je velika turistička atrakcija!

bern

Veliki broj mostova povezuje istorijski grad Bern sa novim delom grada, na levoj strani reke. Dobro očuvane kuće i prodavnice iz 17. i 18. veka, sa svojim arkadama u prizemljima i bogato ukrašenim krovovima, odražavaju nekadašnji prosperitet ovog grada. Ovaj šarmantni istorijski deo grada integrisan je u moderni život njegovih stanovnika, što predstavlja još jednu od lepota Berna.


 

Pored toga, Bern je dom mnogim kulturno-umetničkim manifestacijama, kao što su Letnji i Zimski džez festival, Buskers festival i Gurten festival. Tu su i mnogi muzeji i pozorišta sa bogatim repertoarom, i naravno, mnoge gradske znamenitosti u kojima možete uživati prilikom šetnje gradom.

Šta videti u Bernu

Muzej umetnosti (Kunstmuseum)

Ovaj muzej uživa reputaciju najstarijeg muzeja umetnosti u Švajcarskoj i dom je 51.000 slika, skulptura, crteža, fotografija i filmova. Sadrži dela kako švajcarskih umetnika, tako i internacionalnih, sa posebnim fokusom na rad Paula Klea, Vasilija Kandinskog i Pabla Pikasa.

Ajnštajnov muzej i Istorijski muzej grada Berna

Ova kombinacija dva muzeja formira drugi najveći muzej u Švajcarskoj, u kome je izloženo više od pola miliona artefakta, od kojih neki datiraju čak iz kamenog doba. Naučnik Albert Ajnšatajn, kome je posvećen drugi deo muzeja, živeo je u Bernu početkom 20. veka. Ovde možete videti stvari iz njegovog života, i uz pomoć postavke i filmova uspeti da razumete njegovu teoriju relativiteta.

Bernska katedrala

Poznata i kao Katedrala Svetog Vincenta, ova crkva je najveća crkva u Švajcarskoj izgrađena posle srednjeg veka. Građena je oko 400 godina, od 1421. do 1893. godine, u stilu kasne gotike. Ukoliko ste tamo, nemojte zaboraviti da posetite njenu bogato ukrašenu unutrašnjost, kao ni da se popnete na njen toranj sa kog se pruža prelep pogled na grad i Alpe.

(24sedam.rs/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia