Booking.com
Lepota i zdravlje

Čaj koji štiti od virusa, bakterija i prehlade, odličan je za jačanje imuniteta!

Čaj koji štiti od virusa, bakterija i prehlade, odličan je za jačanje imuniteta!

Odlčan je ukoliko želite da smršate!


Cimet je začin koji najčešće povezujemo sa slatkišima, toplim sutlijašem, kolačima, pitama i rolnicama, ali ovaj ukusan i aromatični začin ima i lekovito svojstvo. “Popularnost” cimeta se uvek poveća tokom zime, ali ovaj začin može da se konzumira tokom cele godine.

Saznajte koje sve prednosti donosi konzumiranje čaja od cimeta – aromatičnog zimskog napitka:

Snižava nivo šećera u krvi – Cimet može imati efekte nalik insulinu, pa osobe koje imaju rizik od dijabetesa, pored preporučene terapiej od strane lekara, dodatno mogu kontrolisati nivo šećera konzumiranjem i čaja od cimeta.

Reguliše loš holesterol – Istraživanja pokazuju da redovno uzimanje čaja od cimeta može pomoći u smanjenju nivoa lošeg holesterola, što zauzvrat može pomoći da zaštitite svoje srce.

Mršavljenje – Cimet pomaže da se smanji težina stvarajući osećaj sitosti i smanjuje želju za hranom. Takođe, ubrzava metabolizam i pomaže nam da sagorevamo više kalorija.

Bogat je antioksidantima – Cimet je pun antioksidansa koji nas zauzvrat štite od slobodnih radikala, bore se i sprečavajuupalne procese u telu. Zbog velikog prisustva antioksidanata povoljno deluje i na proces detoksikacije.

Pomaže u smanjenju stomačnih bolova – Supstanca prisutna u cimetu koja se zove katehini može pomoći u ublažavanju tegoba u stomaku kao što su dijareja, grčevi u stomaku, loše varenje itd.

Bori se protiv virusa i bakterija – Cimet ima antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva koja pomažu u sprečavanju rasta štetnih bakterija, borbi protiv virusa i raznim infekcijama. Zbog toga ga možete piti preventivno u sezoni prehlada i gripa.

Poboljšava pamćenje – Mnoga istraživanja pokazuju da konzumiranje cimeta povoljno utiče na funkcionisanje mozga i kognitivne sposobnosti.

Ublažava menstrualne bolove – Cimet, zbog svojih svojstava protiv zgrušavanja, može pomoći u razređivanju menstrualne krvi. Ovo zauzvrat olakšava menstrualni bol uzrokovan prekomernim zgrušavanjem. Takođe može doneti olakšanje od grčeva.

Pozitivno utiče na zdravlje srca – Opušta krvne sudove, smanjuje krvni pritisak, podiže dobar HDL holesterol, podstiče zdravu cirkulaciju krvi i smanjuje trigliceride u krvi.

Recept za čaj od cimeta

U šerpu stavite dva štapiće cimeta (najbolje cejlonskog) i vodu. Stavite da se kuva na jakoj vatri dokne proključa, a zatim smanjite temperaturu i kuvajte još 15 minuta. Uklonite štapiće cimeta, a čaj procedite od komadića koji su se tokom kuvanja možda oljuštili. Poslužite toplo, a možete ga i zasladiti sa malo meda.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Srbija Danas

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: 321Srbija – Official video 2024.

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Odaberite vašu sledeću destinaciju



Booking.com

PRess Serbia