Booking.com
Travel

Istanbul – Ovo je grad na dva kontinenta, što ga čini jedinstvenim na svetu!

Istanbul proglašen najboljom destinacijom za provod u Evropi

Kada se nađete u Istanbulu nećete znati odakle da počnete: Njegova lepota oduzima dah.


 

Bosforski moreuz odvaja evropsku stranu Istanbula punu turista od njegove rezidencijalne azijske strane. Kanal ovog moreuza, poznat kao Zlatni rog, dalje deli evropsku stranu grada na dve polovine, staru i novu. Stari grad sadrži bogate istorijske znamenitosti i arhitektonska mesta Istanbula, dok je Novi grad poslovni i kulturni epicentar. Istanbul se takođe može pohvaliti valovitim brežuljcima koji pružaju savršenu tačku za uživanje u prekrasnim pogledima na drevne džamije i užurbane gradske vodene puteve.

U proteklih pet godina Turska je postala jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na svetu, privlačeći preko 30 miliona posetilaca godišnje.Proglašen je za Evropsku prestonicu kulture,a mnogi turistički vodiči su fakultetski obučeni, tako da je bogatstvo istorijskog i kulturnog znanja koje ćete dobiti uz obilazak sa vodičem vrednije od onoga što ćete naučiti listajući vodič. Čak će i taksisti, hotelsko osoblje i osoblje restorana rado pomoći da saznate više o njihovom gradu. Ako želite da istražujete sami, Istanbul je odličan grad za istraživanje pešice. Lutajte od znamenitosti do znamenitosti i uživajte u svom sjaju koji oduzima dah koji ovaj egzotični grad može da ponudi.

Istorijske znamenitosti i arhitektura

Plava džamija je jedna od najpoznatijih verskih džamija na svetu. Sadrži šest minareta koji dramatično upućuju u nebo i preko 20.000 plavih ​​pločica sa zamršenim detaljima. Aja Sofija i obližnja džamija Sulejmanije su takođe obavezne verske znamenitosti. Pogledajte palatu Topkapi, drevni kraljevski dom gradskih sultana više od 3 veka. Datira iz 4. veka i ima detaljna kamena dvorišta, bujne bašte i lavirint haremskih soba koje su nekada zauzimale sultanove žene. Ne propustite podzemne cisterne Potopljene palate poznate i kao Ierebatan Sarai. To je impresivna podzemna pećina sa preko 360 osvetljenih mermernih stubova.

Turska kuhinja nisu samo ćevapi

Istanbul nudi niz gastronomskih iskustava, uključujući prodavce pored puta, moderne kafiće uz obalu i visoke terase na krovovima koje nude niz istočnjačkih i zapadnih jela. Autentična turska jela može se opisati kao spoj centralnoazijskih, kavkaskih, bliskoistočnih, mediteranskih i balkanskih kuhinja. Uživajte u dinstanom mesu i mesu na ražnju, prženom povrću, umotanim listovima vinove loze i začinjenim jelima od pirinča ukusno začinjenim lokalnim biljem i začinima. Istanbul je jedan grad u kome je ručavanje obavezno

Noćni život

Istanbul oživljava dok sunce zalazi scena noćnog života u Istanbulu definitivno koristi prednosti gradskih pogleda koji izazivaju strahopoštovanje i živopisne pozadine. Mnogi od najpopularnijih barova u Istanbulu nalaze se na visokim krovovima ili su strateški locirani na obali Bosfora.

Mnogi smatraju Istanbul jednim od najboljih svetskih trgovačkih centara

To je zato što nudi niz šoping mesta, uključujući luksuzne butike brendova, moderne tržne centre i ulične zanatske pijace. Veliki bazar ima haotičnu atmosferu u kojoj se prodavci burno cenjkaju sa kupcima. Ovde ćete pronaći zamršene ručno rađene prostirke, materijale za odeću, nakit i egzotične predmete za dom. Ne propustite jednu od poznatih istanbulskih pijaca začina, koje nude beskrajne nizove mirisnih začina i ukusnih slatkiša nagomilanih visoko u ručno rađenim drvenim korpama. Istanbul takođe nudi moderne tržne centre kao što je Istinie Park, ekološki šoping mesto sa staklenim zidovima, zelenim centralnim parkom i sakupljačem otpadnog ulja.

Paradigma starog protiv novog

Jedno od najjedinstvenijih kulturnih iskustava koje Istanbul pruža je mogućnost da posetioci vide kako se tradicionalni grad razvija u savremeni. Stari grad se čvrsto drži svoje tradicije, vrednosti i islamske vere, dok Novi grad prihvata moderne kosmopolitske uticaje iz zapadnog sveta. U izvesnom smislu, možete putovati napred-nazad kroz vreme i kroz različite kulture dok istražujete ovaj raznoliki grad.

(24sedam.rs/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia