fbpx
News Srbija

USVOJENO REŠENJE ZA ŠVAJCARCE: Otpis 38 odsto glavnice za sve zadužene

USVOJENO REŠENJE ZA ŠVAJCARCE: Otpis 38 odsto glavnice za sve zadužene

Vlada Srbije jutros je usvojila predlog leks specijalisa kojim treba da se reši kriza građana zaduženih u švajcarskim francima.


Kako se saznaje, zakonom je predviđeno da se preostali deo kredita konvertuje u evre.

Od otpisanih 38 odsto duga, 15 odsto na teret džave, a 23 na teret banaka.

To znači da će se ukupni dug oko 16.800 zaduženih u francima, koji sada iznosi 540 miliona evra, biti umanjen za oko 205 miliona evra, što je u proseku oko 12.000 evra manje po kreditu. Takođe, niko neće biti dužan da prihvati leks specijalis, već će oni kojima se ovo rešenje ne sviđa, moći da tuže banke i potraže pravdu na sudu.

Ranije, iz ministarstva finansija saopšteno je da pregovori o leks specijalisu o lakšoj otplati kredita u švajcarskim francima još traju i da očekuje da će taj zakon biti usaglašen uskoro, kako bi ga odmah usvojila Vlada, a do kraja sedmice i Skupština Srbije.

Predstavnica udruženja CHF Srbija Jelena Pavlović veruje da će ovo rešenje, iako nije savršeno, prihvatiti većina zaduženih.

– Niko neće biti prisiljen da prihvati leks specijalis, ali mislim da će većina ipak to uraditi, jer otpis 38 odsto glavnice garantuje solidno smanjenje duga. Ko to ne bude hteo, može da ide na sud. Konverzija će se izvršiti tako što će se iznos prebaciti iz franaka u evre i to po sadašnjem kursu. Mi se borimo da država ne snosi nikakve troškove umanjenja i to je jedna od dve tačke o kojima se još uvek diskutuje – kaže Pavlovićeva.

Profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Hasan Hanić kaže da je ovo kompromisno, ali i najbolje rešenje za sve strane.

– Mislim da je bilo neophodno da se deo tog tereta, koji je za dužnike postao nepodnošljiv, konačno otpiše. Činjenica je da su i banke i država bile odgovorne za to što su građani pohrlili da uzmu ove kredite, tako da bi svakako trebalo da snose deo odgovornosti. Nikome svakako nije u interesu da građani ne mogu da otplaćuju rate kredita i da im stanovi odlaze na doboš. Mislim da se ovim stavlja tačka na priču o “švajcarcima” – navodi Hanić.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/RTS

Loading...

Video nedelje

DJ MARTIN - BUDI MOJE SVE (4K)

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA

Close