Booking.com
Lifestyle Saveti

Problemi sa kojima se danas suočavaju skoro svi parovi

portrait 3113651 960 720

Negovanje i održavanje zdrave romantične veze zahteva posvećenost i rad, što može donekle objasniti zašto ljudi često kažu da određena veza ne „funkcioniše“. Kao što su naše ličnosti i biološki sastav različiti, tako su drugačiji i naš stil komunikacije, iskustva, ali i psiha. Poslednja tri faktora su uglavnom „kriva“ za probleme sa kojima se suočavaju skoro svi parovi.


Nedavno istraživanje, koje je sprovela aplikacija za upoznavanje „Couply“ na uzorku od 1000 ljudi, pokazalo je da se tri glavne prepreke za izgradnju zdrave i dugotrajne veze nalaze u problemima u komunikaciji (56%), nedostatku zajedničkog kvalitetnog vremena (37%) i u psihičkim teškoćama (35%). Glavno istraživačko pitanje odnosilo se na najveći izazov sa kojim se parovi suočavaju u svojoj vezi. Pročitajte koji su najveći problemi u vezama današnjice, ali i na koje načine bi bilo poželjno da se nosite sa njima:

Poteškoće u komunikaciji

Svi mi imamo različite komunikacione veštine. Strpljenje i poštovanje su neophodni da bismo mogli koegzistirati sa našom drugom polovinom, međutim, često, čak i uz strpljenje, problemi u komunikaciji u vezi ne prestaju.

Deana Šahadi, konsultant za odnose koji radi sa “Couply”, kaže da je jedan od glavnih razloga zašto parovi imaju problema u komunikaciji to što se svaki partner više fokusira na sebe. U suštini, ne slušamo i ne vodimo računa jedni o drugima“, kaže stručnjak i sugeriše da je rešenje za ovo pitanje u samospoznaji i poštenju. „Važno je da slušamo jedni druge i da ne postajemo stalno defanzivni. „Pored nas imamo čoveka koga volimo, a ne neprijatelja. Ona poziva parove da razgovaraju jedni sa drugima i izraze kako se osećaju, kako bi njihova komunikacija postala stvarna i smislena. „Ponekad je dobro zauzeti mesto drugog, na ovaj način će se pomoći našem odnosu i poboljšati komunikacija“.

Nedostatak kvalitetnog vremena

“Samo zato što satima sedite jedno pored drugog i gledate u mobilni telefon ne znači da provodite vreme zajedno“, kaže Šahadi. „Recite svom partneru da morate da ga vidite i razgovarate sa njim. Postavljajte pitanja o njihovom danu, njihovom poslu… naravno, nemojte vršiti pritisak na drugog, već budite prisutni. Pokažite smislenim pitanjima da želite da započnete razgovor koji će trajati neko vreme ili organizujete kvaliteno veče koje ćete posvetiti jedno drugom kao što je večera ili šetnja.“

Mentalno zdravlje

Sa onim što se dešava oko nas, često ima smisla da budemo preplavljeni negativnim emocijama. Strah i bes su glavni, dok su stope anksioznog poremećaja i napada panike u stalnom porastu, usled čega su jako pogođeni odnosi parova.

„Ako vaše mentalno zdravlje ne utiče u velikoj meri na vaš svakodnevni život i samo je rezultat umora, onda je opušteno kupanje ili topao zagrljaj vašeg partnera verovatno rešenje. „Ako su negativne emocije, međutim, ograničile sate u kojima se svakodnevno smejete, snažno utiču na vašu vezu i doprinose lošem učinku na poslu, onda je najbolje rešenje da potražite stručnu pomoć“, predlaže savetnik za odnose.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Prva.rs

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: 321Srbija – Official video 2024.

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia