Booking.com
Reč psihologa Saveti

Postali ste zavisnik od interneta i telefona? Stručnjaci kažu da ovih 7 saveta mogu da pomognu

Možda vas špijuniraju: Ne ignorišite OVU lampicu na svom telefonu!

Statistika kaže da prosečna osoba provede oko sedam sati dnevno prikovana za ekrane povezane na internet. Ta cifra je još veća za one koji posao obavljaju za računarom. Profesor Pol Levi nudi savet kako da povratite kontrolu nad elektronskim spravama i izađete iz „digitalnog pakla“.


 

Većina nas preterano koristi digitalne uređaje, predugo provodi ili radeći ili uživa gledajući razne sadržaje na telefonima, tabletima, laptopovima ili čak VR naočarama. Optuženi smo da smo zavisni od tehnologije i upozoreni na opasnosti po naše fizičko i mentalno zdravlje.

Jedan značajan paradoks ovde je da se često povlačimo u digitalni svet da bismo izbegli stresove fizičkog sveta, ali na kraju jednostavno prikupljamo druge vrste digitalnog i fizičkog stresa na tom putu.

Profesor Pol Levi sa Univerziteta u Brajtonu, u jednom trenutku je postao zabrinut zbog uticaja koji je njegov život u digitalnom svetu imao na posao i porodicu. Napravio je neku vrstu samoanalize, promenio način na koji koristi svoje elektronske uređaje i na kraju napisao i knjigu o opasnostima, kako ga je nazvao, „digitalnog pakla“.

Tek poslednjih godina su objavljene dugoročne studije o ovom problemu. Neosporno je da digitalni uređaji nude značajne prednosti – u komunikaciji, obrazovanju, zabavi, napominje prof. Levi. Opasnost nastaje kada njihova prekomerna upotreba postane toksična po naše zdravlje.

Naprezanje očiju, bol u vratu, loš san, stres, deformiteti i bolovi zbog naprezanja i oštećena funkcija ruke su samo neki od simptoma koji se javljaju zbog preterane upotrebe elektronskih uređaja.

Ukoliko primećujete neke od ovih simtoma ili jednostavno osećate da je previše vašeg života potrošeno na buljenje u ekran, profesor Pol Levi nudi sedam saveta kako da povratite kontrolu nad elektronskim spravama.

Kako povratiti kontrolu

Vežbajte da svesno odlažete svoje digitalne uređaje

Držite ih podalje od pogleda i sklonite ih kada ih ne koristite, posebno noću. Isterajte ih iz spavaće sobe, nabavite budilnik (tako da ne koristite alarm na telefonu) i bolje ćete spavati bez noćnog skrolovanja. I oslobodite se navike da gledate TV sa telefonom pored sebe. Samo se fokusirajte na jednu aktivnost i ne dozvolite da vas ometa drugi ekran.

Postavite sebi vremenski okvir koji ćete provesti ispred ekrana

Previše vremena ispred ekrana može vam zadati glavobolje. Vodite računa o načinu na koji koristite svoju tehnologiju i koristite funkcije kao što su glasovne beleške, koje vam omogućavaju da ostanete u komunikaciji sa drugima bez dugog gledanja u ekran.

Prestanite da dozvoljavate digitalne distrakcije

Stalno prekidanje jedne aktivnosti da biste pogledali obaveštenje ili poruku na telefonu može da izazve fizički i mentalni stres. Isključite obaveštenja i upozorenja kada želite da se u potpunosti usredsredite na neki zadatak. I držite telefon podalje od stola. Istraživanja pokazuju da ukoliko je telefon u blizini, čak i ako ne zuji ili zvoni, čak i ako je napajanje isključeno, može naštetiti vašim performansama.

Odredite doba dana bez digitalnog signala

Depresija i anksioznost su jedna od posledica digitalnog preopterećenja. Zato je važno da se na neko vreme udaljite od svog digitalnog sveta. Prošetajte prirodom, pročitajte knjigu, idite na vožnju biciklom – bilo šta što vas nakratko udalji od ekrana.

Prilagodite osvetljenje ekrana da bude lakše za oči

Prekomerna upotreba ekrana napreže naše oči i utiče na naš vid. Ne čkiljite u mali ekran da biste obavili neki posao koji bi bilo bolje obaviti na laptopu sa većim ekranom. Smanjite plavo svetlo na uređajima i iskoristite sve druge korisne funkcije pristupačnosti. Počnite sa tim odsjajem ekrana. I takođe se uverite da vam od jačine zvuka neće pući bubne opne.

Preuzmite kontrolu nad haosom preopterećenosti informacijama

Organizujte telefon, računar i tablet tako da ih efikasnije koristite. Neke aplikacije vam zaista pomažu da preuzmete kontrolu nad svojim životom i radite mirnije i efikasnije. Aplikacije za praćenje vremena mere koliko vremena provodite (gubite) uz ekran – pripremite se da budete užasnuti! Ponovo stičemo majstorstvo nad našim digitalnim uređajima kada postanemo proaktivniji u njihovoj upotrebi.

Sedite pravilno kada ste digitalno angažovani

Povijanje leđa nad telefonom ili nad laptopom naškodiće vašem vratu i leđima. Sedite uspravno, redovno se istegnite i često vežbajte – bez telefona.

Budite digitalno svesni

Ovih sedam saveta trebalo bi da nam pomognu da povratimo osećaj kontrole nad svojim digitalnim životom. Profesor Levi navodi da je njemu ovo pomoglo da bolje spava i budi se odmorniji. Radi se o tome da imamo posvećeno, planirano digitalno vreme i određeno vreme kada za telefon nema mesta u onome što radimo.

Ipak, radi se i o uživanju u ovim tehnološkim čudima na zadovoljavajući način i svesnijem korišćenju, a ne da budemo još jedna digitalna žrtva.

(objektiv.rs/pixabay)

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Princ – Ajša (Official Video)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

јул 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia