Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Nemojte se odmah hvatati za tablete- Ako imate glavobolju, probajte najpre sa ovim namirnicama: Bol može vrlo brzo prestati!

glavobolja

Umesto da odmah posegnete za lekovima protiv bolova na prvi znak glavobolje, neke namirnice takođe mogu pružiti olakšanje. Otkrivamo koje namirnice mogu pomoći kod glavobolje i migrene.


 

Iznenadne glavobolje mogu biti uznemirujuće. Ali umesto pribegavanja hemijskim lekovima, postoji pet prirodnih namirnica koje mogu pomoći kod prvih znakova. Za ove namirnice se kaže da imaju efekat ublažavanja bolova, podstiču cirkulaciju krvi i regulišu energetski balans tela.

Kafa

Nije slučajno što se kofein nalazi u raznim lekovima protiv glavobolje. Ne samo da povećava performanse, već i stimuliše metabolizam i cirkulaciju krvi. Krvni sudovi u mozgu koji se prošire tokom migrene, na primer, suženi su kofeinom, što smanjuje percipirani intenzitet bola. Ako u kafu dodate i sok od pola limuna, možete dodatno ublažiti glavobolju dejstvom vitamina C koji sadrži.

Urme i suvo grožđe

Mnogi ljudi pojure aspirinu zbog glavobolje jer salicilna kiselina koju sadrži efikasno i brzo ublažava bol. Dobro je znati: urme, suvo grožđe i suve kajsije sadrže visok, prirodan sadržaj ovog aktivnog sastojka.

Krompir

Visoka količina ugljenih hidrata koje krompir sadrži ima pozitivne aspekte: reguliše energetski balans tela i sprečava prebrzo smanjenje nivoa šećera u krvi. Još jedna korist od krompira? Oni obezbeđuju telu veliki deo dnevnih potreba za kalijumom.

Indijski orah

Koštunice, koje se obično nazivaju orašasti plodovi, poznate su kao “hrana za nerve”. Bogate su magnezijumom koji podržava mišiće, nerve i srce, sadrže mnogo vitamina B i takođe imaju visok sadržaj vredne aminokiseline L-triptofan, iz koje telo može da proizvodi hormon sreće serotonin. I tu se krug zatvara: Ako nedostaje hormon, postajemo osetljiviji i osećamo bol brže i intenzivnije.

Mineralna voda

Veoma čest uzrok glavobolje je dehidracija, posebno nakon zabave. Pijenje alkohola iscrpljuje telo tečnostima i mineralima. Šta je rešenje? Pijte dosta vode. Poželjno bi bilo mineralnu vodu sa visokim sadržajem magnezijuma. Ovaj mineral kompenzuje efekte naprezanja i stresa u telu.

(sd.rs/pixabay)

PRess Serbia