Početna » Lifestyle » Gadgets and Tech » Ovi znakovi ukazuju na to da imate virus na telefonu
Gadgets and Tech

Ovi znakovi ukazuju na to da imate virus na telefonu

10 grešaka koje pravimo, a koje dovode do PREGREVANJA MOBILNOG TELEFONA

Pregrevanje, usporavanje, povećanje potrošnje protoka podataka… Sve su to signali za uzbunu. Donosimo šest koraka uz pomoć kojih ćete delotvorno osloboditi smartfon od zlonamernog softvera, kao i savete pomoću kojih ćete telefon osigurati od budućih napada.


Iako nije uviek lako prepoznati virus na smartfonu, moguće je prepoznati njegove simptome. Vaš telefon će, ako je inficiran, možda prikazivati jedan ili više znakova otežanog rada.

Tako ćete možda primetiti da je smartfon dosta sporiji – da se aplikacije učitavaju sporo ili da se često ruše. Drugi problem može biti ekstremno brzo pražnjenje baterije uzrokovano stalnim radom malwarea. Treći znak je veoma jasan i prilično štetan – dramatično povećanje potrošnje protoka podataka. Četvrti znak su neočekivano visoki računi. Peti simptom je velik broj neobičnih reklama, dok šesti i konačni uključuje neočekivano pregreavanje samog smartfona, piše The Next Web.

Ako nekim slučajem posumnjate da je virus inficirao vaš smartfon, postoje koraci koje možete preduzeti. Prvo što bi trebalo da uradite jeste da izbrišete malware. Za početak preuzmite pouzdanu aplikaciju koja će očistiti smartfon od virusa. Dobri proizvođači antivirus softvera uključuju Avast, AVG, Bitdefender ili Norton.

Potom počistite međumemoriju na smartfonu ili istoriju pretrage ako koristite Appleove uređaje.

Nakon toga samo ponovno pokrenite iPhone ili resetujte Android u sigurnom načinu rada, koji će sprečiti da eksterne aplikacije rade u pozadini. Izbrišite sumnjive ili nepoznate aplikacije s liste preuzetih podataka i, ako ste korisnik Androida, nakon brisanja aplikacija uključite siguran način rada.

Kao poslednji potez uvek možete kreirati sigurnosnu kopiju podataka i uraditi fabričko resetovanje telefona. Resetovanje telefona na originalna podešavanja ukloniće sav malware.
Kako zaštititi uređaj od infekcije?

Nakon što ste popravili vaš uređaj, potrebno je da ga osigurate od budućih nezgoda. Aplikacije za mobilnu sigurnost koje smo naveli gore će vam definitivno pomoći, a predlažemo da uradite i sledeće:

  • Izbegavajte kliktanje na neobične prozore s reklamama, linkovuma u neobičnim porukama, objave na društvenim mrežama ili imejlovima.
  • Samo instalirajte aplikacije preko zvaničnih prodavnica, kao što su Google Play i Apple App Store.
  • Ne jailbrakujte vaš telefon.
  • Proverite dozvole za apliakcije pre nego što ih instalirate kako biste znali čemu aplikacije pristupaju.
  • Napravite sigurnosno skladištenje podataka.
  • Ažurirajte softver vašeg smartfona – novi softver sa sobom donosi dodatno osiguranje i ispravke dotadašnjih ranjivosti.
  • Nastavite da pratite ponašanje vašeg smartfona i verujte intuiciji. Ako nešto izgleda predobro da bi bilo istinito, ono to obično – nije.

Foto: Pixabay

Izvor PRessSerbia/ Prva.rs

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Add Comment

Click here to post a comment

PRess Serbia