Booking.com
Svet Društvo News Zanimljivosti

Novo arheološko otkriće objašnjava način izgradnje piramida? VIDEO

Kako izgleda unutrašnjost Keopsove piramide?

Egipatske piramide su arhitektonsko čudo i malo je onih koje te građevine ne fasciniraju. Izgrađene od blokova, u proseku teških 2,3 tone (u slučaju velike piramide), i danas stoje gotovo netaknute. Kako su drevni Egipćani uspeli da ih izgrade pre više hiljada godina, i dalje je misterija.


Prema rečima Mustafe Vazarija, sekretara egipatskog Ministarstva za antikvitete, pronalazak rampe je vrlo važno otkriće, jer je ona prvi dokaz koji pokazuje kako su blokovi bili podizani i transportovali iz kamenoloma, piše Biznis insajder.

Iako još nije razjašnjeno kako su blokovi podizani na bočne strane piramida, otkriće rampe moglo bi da da neke nove smernice u razumevanju same tehnike gradnje.

U kamenolomu alabastera u Hatnubu, severno od grada Luksora pronađena je 4.500 godina stara rampa za koju se veruje da su je Egipćani koristili za transport kamenih blokova iz kamenoloma na gradilište. Naime, iako je osnovni materijal u izgradnji piramida bio krečnjak, alabaster (vrsta belog mermera) se koristio za popločavanje podova i izradu kipova i sarkofaga.

Sistem rampi za transport iskopanog alabastera, koji datira iz perioda vladavine Keopsa, drugog faraona četvrte dinastije drevnog Egipta, verovatno se koristio i za transport kamenih blokova iz drugih kamenoloma.

“Sistem se sastoji od centralne rampe i dva para stepeništa sa svake strane. U stepeništu su rupe koje su držale snažne drvene stubove. Graditelji su podizali blokove od alabastera na drvene kosine, a za povlačenje blokova služili su se užadima”, objasnio je Janis Gordo iz francuskog Instituta za arheologiju.

Osim rampe, arheolozi su pronašli stotinak papirusa koji svedoče o posetama faraona kamenolomu Hatnub.

“Pronašli smo četiri kamene ploče. Na jednoj od ploča prikazan je čovek koji stoji, a na preostale tri su hijeroglifski zapisi koje nismo uspeli da odgonetnemo, pošto su u veoma lošem stanju”, pojasnio je arheolog Roland Enmarh sa Univerziteta u Liverpulu, koji je takođe učestvovao u ovom otkriću.

“Tim za restauraciju radi na pronađenim hijeroglifskim zapisima, kao i na epigrafskim spomenicima na naseobinama oko kamenoloma”, dodao je on.

Foto: Pixabay/Twitter

Izvor: PRessSerbia/B92

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Princ – Ajša (Official Video)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

јун 2024.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia