Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Kruške za kašalj i prehladu

RECEPT DANA: Pijane kruške sa cimetom

Koje je bolje godišnje doba za pričanje o kruškama od jeseni? O lekovitim svojstvima krušaka smo već pisali, a danas vam otkrivamo nove detalje koji će vam biti o velike koristi za vreme ovih hladnijih meseci.


 

Kruške u pojedinim područjima važe za super voće zbog određenih komponenti koje unapređuju zdravlje pluća i čuvaju respiratorni sistem od bakterija i virusa. Pored toga kruške razgrađuju šlajm, pa na taj način pospešuju iskašljavanje. Nutrijenti koji se kriju u kruškama mogu sprečiti i nastanak hroničnih obolenja respiratornih organa.

Kašalj i prehlade

Kašalj i prehlade su najčešće u periodu od avgusta do aprila kada vlažnost u vazduhu obično opada. Pomoću prehlada i kašlja vaše telo vam obično govori da je vreme da se rešite svih toksina, otpada i bakterija iz organizma nakupljenih tokom godine.

Prehlada je obično popriličan izazov za pluća, a ukoliko se pojavi i kašalj to znači da telo samo pokušava da se reši svih nezdravih materija. Tradicionalna kineska medicina tvrdi da pre nego se izborimo sa virusima treba da postignemo harmoniju između tela i uma i da se lečimo potpuno prirodnim sastojcima.

Ako u svoju prehranu tokom sezone prehlade i gripa uključite što više krušaka na taj način ćete ojačati imunitet i držati podalje prehlade i kašalj.

Kruška kroz istoriju

Kruška postoji još od kamenog doba, danas ih ima širom sveta, ali najviše u Sjedinjenim Američkim Državama i Italiji. U drevna vremena kruške su predstavljane kao luksuzna delikatesa i „ dar Bogova“. Zbog svojih kiselih svojstava potpomažu razgradnju sluzi, a pošto važe za rashlađujuće voće one sprečavaju oštećenje pluća, obezbeđuju vlažnost u plućima i sprečavaju razvoj bakterija. Ukoliko ste pušač jedan od načina da sprečite nastanak plućnih bolesti jeste konzumiranje krušaka.

Uvrstite ih u svoji ishranu ukoliko želite raditi detoksikaciju organizma  i jetre ili samo želite da ojačate imunitet ili zdravlje respiratornih organa.

(lifepressmagazin/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia