Booking.com
Travel

Ima 21 ulaz i 56 ulica: Najveću i najstariju natkrivenu pijacu na svetu dnevno poseti pola miliona ljudi!

istanbul

Turci su oduvek bili poznati kao vrsni trgovci, pa nije iznenađujuće što se najstarija, najveća i najposećenija natkrivena pijaca na svetu nalazi u srcu Istanbula i postala je nezaobilazno odredište za svakog turistu koji poseti glavni grad Turske.


 

Veliki bazar datira još iz početka 15. veka i uspešno je odolevao svim iskušenjima tokom svoje dugogodišnje istorije. Danas zauzima preko 50.000 kvadratnih metara i nudi gotovo sve što možete zamisliti – od sitnih predmeta do velikih roba.

– Poseta ovoj pijaci za mene je bila zaista nesvakidašnje iskustvo. Toliko ljudi, toliko prodavaca, sve je šareno i ne znate gde pre da pogledate i šta pre da kupite. Tamo vas prodavci sami uvlače na njihove tezge i nude da kupite ono što su izložili. Naravno, cenkanje je neizostavno to je tamo stvar tradicije i običaja, ali Turci su toliko vešti trgovci da vi kupute toliko toga misleći da ste uštedeli, a u stvari vam te stvari nisu bile ni ptrebne. Oni su pravi majstori za to, kaže urednik agencije RINA, Miloš Ristič iz Čačka koji je obišao ovu najveću pijacu na svetu.

Iako Veliki bazar ima preko 4.000 radnji, primećuje se da tradicionalne zanatske veštine polako ustupaju mesto modernim trendovima. Tako nije retkost da se nađete u situaciji gde sve što vidite po buticima i online prodavnicama u Srbiji, možete pronaći po znatno nižim cenama.

– Ono što je na mene ostavilo najjači utisak jesu tipično turski proizvodi, poput njihovog ratluka, ukrasnih suvenira i takozvanih fildžana iz kojih se kod njih pije kafa, šoljice za čaj ručno urađene i ukrašene. Veliki bazar je jedan veliki muzej zapravo gde možete naučiti i mnogo toga o istoriji Turske. Moj savet je da u Istanbul krenete sa što manjim prtljagom, jer ćete se sa ove pijace vratiti sa mnogo više stvari nego što ste poneli, dodaje Miloš.

Ako ne podnosite gužvu, ova pijaca možda nije pravo mesto za vas, jer je svakodnevno preplavljena posetiocima. Stoga je važno ne odvajati se od grupe, savetuju turistički vodiči.

– Veliki bazar u Istanbulu dnevno poseti neverovatnih 500.000 ljudi, što je zaista fascinantna brojka. Iako ima svoju profesionalnu namenu u tgovačkoj razmeni, on je već decenijama unazad jedna od najvećih turističkih atrkacija u Turskoj, izjavila je Paulina Ionota turistički vodič.

Zanimljivo je da je nekada na ovoj pijaci postojalo čak pet džamija, od kojih je danas aktivna samo jedna. Veliki bazar ima 21 ulaz, dva zida, 17 gostionica i 56 ulica, zapošljavajući preko 20.000 radnika.

(24sedam.rs/pixabay)

PRess Serbia