Booking.com
Lifestyle

Napravite sami sapun za skidanje fleka – verovatno već imate sve potrebne sastojke

Zašto bi trebalo da držite sapun pored kreveta
Foto: Pixabay

Snalažljive i ekonomične, domaćice su nekada same pravile domaće sapune pomoću kojih su uklanjale mrlje sa odeće, tepiha i nameštaja.


Vremena su se promenila, umesto prirodnih sredstava počela su da se koriste hemijska, koja ne daju uvek željene rezultate, ali za one koji žele da naprave svoj sapun za pranje veša ili sredstvo za skidanje mrlja – Krstarica daje recept.

Za pravljenje sapuna neće vam trebati puno sastojaka. Ovakav poduhvat je pre svega kreativan i zabavan, a kao krajnji rezultat dobićete fantastičan domaći sapun protiv mrlja.

Sastojci koji su vam potrebni su:

300 gr biljnog sapuna

3 litra vode

150 gr kalcinisane sode

20 kapi eteričnog ulja po izboru

Biljni sapun izrendajte na krupno rende, a u veću šerpu zagrejte vodu. Kada voda proključa, dodajte sav sapun i sve vreme mešajte dok se ne istopi.

Smanjite temperaturu i šerpu sklonite sa ringle, pa polako dodajte i kalcinisanu sodu. Šerpu vratite na ringlu i sve vreme mešajte dok se soda ne rastopi, kako ne bi ostavljala bele tragove po odeći.

Smesa će veoma brzo početi da se zgušnjava.

Ugasite ringlu i ostavite šerpu na njoj, pa dodajte eterično ulje i dobro promešajte. Kada se smesa prohladi, prelijte je u kalup i ostavite da se skroz ohladi.

Posle nekoliko sati, sapun je spreman za korišćenje. Sapunom direktno trljajte po mrlji i ostavite tako 15 minuta, pa isperite čistim sunđerom i vodom.

PRess Serbia