Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

10 namirnica za održavanje zdravlja krvnih sudova: Snižavaju holesterol i spuštaju visok krvni pritisak

Idealne za jesen: Pet supernamirnica koje tope salo i podižu energiju!
Foto: Pixabay

Krvni sudovi pod povišenim pritiskom krvi zadebljaju, postaju neelastični, sužavaju se, te dolazi do neadekvatnog snabdevanja kiseonikom i hranljivim materijama vitalnih organa. To može predstavljati veliki problem.


 

I sam srčani mišić dobija ishranu preko krvnih sudova, njihovo suženje ili spazam poznato je kao angina pectoris, a njihovo zapušenje je infarkt srca.

Krvni sudovi, bilo da su to arterije ili vene, sastoje se od cevaste strukture-zida krvnog suda.

bog svog vitalnog uticaja na funkcionisanje organizma, važno je da vodimo računa o zdravlju krvnih sudova. Ishod lošeg zdravlja i taloženja holesterola u organizam, može izazavati visoki krvni pritisak, a sa visokim krvnim pritiskom mogu nastati problemi sa posledicama smrtnog ishoda.

Zato je važno voditi računa o ishrani, kako bi zdravlje krvnih sudova bilo dobro.

U nastavku vam donosimo 10 namirnica koje vam mogu pomoću u očuvanju zdravlja krvnih sudova:

  1. Avokado

Naučnici iz Meksika otkrili su da ljudi koji jedu avokado svaki dan tokom nedelju dana imaju u proseku smanjenje od 17 odsto u nivou lošeg holesterola u krvi. Komadići avokada se mogu iseći i staviti na sendvič, ili iseći na kockice i dodati u salate.

  1. Proizvodi od celog zrna

Vlakna, koja se nalaze u integralnim žitaricama (hleb od celog zrna, smeđi pirinač, ovsena kaša i heljda), uklanjaju višak holesterola iz organizma.

  1. Losos (ili druge ribe bogate omega-3 masnim kiselinama)

Masne ribe kao što su skuša, haringa, tunjevina i losos sadrže omega-3 masne kiseline. Konzumiranje masne ribe dva puta nedeljno smanjuje rizik od srčanih oboljenja, smanjuje upale i poboljšava metabolizam holesterola.

  1. Špargle

Špargla je jedno od najboljih, prirodnih sredstava za čišćenje arterija – sadrži visok nivo folata, koji leči dugotrajna vaskularna upala i snižava krvni pritisak. Zbog toga se špargla smatra prirodnim lekom koji sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

Špargle treba samo da kuvate par minuta u slanoj vodi, pa ih samo pokapajte rastopljenim puterom ili maslinovim uljem i poslužite kao prilog.

  1. Nar

Nar sadrži mnoge fitokemikalije koje štite sluznicu arterija od upale i oštećenja. Sok od nara podstiče stvaranje azot-oksida u telu, koji širi krvne sudove i poboljšava kretanje krvi u sudovima.

  1. Brokoli

Brokoli je bogat vitaminom K, koji je neophodan za jačanje kostiju i sprečavanje taloženja kalcijuma u ​​plakovima holesterola.

Pored toga, brokoli je bogat vlaknima, što normalizuje krvni pritisak i nivo holesterola. Brokoli jedite u supama i kao prilog. I što češće, to bolje.

  1. Kurkuma

Začin kurkuma ima veoma snažno antiinflamatorno dejstvo jer sadrži kurkumin. Zapaljenje je glavni uzrok ateroskleroze i naknadnog očvršćavanja arterija. Kurkumin pomaže u smanjenju masnih naslaga u arterijama za čak 26%.

  1. Persimon

Istraživanja pokazuju da polifenoli, kojih u ovom voću ima u izobilju (persimoni sadrže duplo više vlakana i više antioksidanata od jabuke), mogu da smanje prianjanje holesterola na unutrašnje zidove krvnih sudova.

  1. Brusnica

Istraživanja pokazuju da brusnice bogate kalijumom mogu pomoći u smanjenju nivoa lošeg holesterola, a redovna ishrana ovih kiselih bobica može pomoći u smanjenju ukupnog rizika od srčanih bolesti za čak 40%!

  1. Spanać

Kalijum i folna kiselina koji se nalaze u spanaću pomažu u snižavanju krvnog pritiska, a prema nedavnim istraživanjima, jedna porcija spanaća dnevno može pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja za 11 odsto.

(objektiv.rs/pixabay)

PRess Serbia