Početna » Travel » Grci i Turci deru turiste na omiljenim srpskim destinacijama – PAPRENE CENE!
Travel

Grci i Turci deru turiste na omiljenim srpskim destinacijama – PAPRENE CENE!

Grčka ukida mere preko leta
Foto: Pixabay

Ko planira da ovo leto provede u Turskoj ili Grčkoj, mora biti svestan da ga odmor na moru može papreno koštati!


U barovima na turskim i grčkim plažama, kako tvrde turisti koji su sada tamo na letovanju, samo ručak i piće može da košta i po nekoliko stotina evra.

Na jednom od najpoznatijih sajtova za turizam na svetu, “Trip advajzeru” mnogi turisti ne kriju bes zbog bezobrazno visokih cena u omiljenim letovalištima Srba. Oni upozoravaju turiste da u širokom luku izbegavaju odlazak na neku od tih destinacija jer će im presesti.

Preseo im ručak

Turisti u popularnom Bodrumu napisali su na tom sajtu svoje iskustvo: u jednom baru na plaži najobičniji ručak, koji se sastojao od četiri kebaba, četiri “koka-kole” i turske i espreso kafe, platili su čak 294 evra!

Da stvar bude gora, ne koštaju samo hrana i piće papreno. Kako je na sajtu “Trip advajzer” napisao jedan drugi turista, Turci naplaćuju sve – pa čak i ulazak u more!

– Bez novca možete samo da sedite na plaži, u kafiću. Ali, onda vam nije dozvoljeno da se kupate. Ako želite da se osvežite i plivate, morate da platite još 50-72 evra za ležaljke i suncobran i “pravo na kupanje”- napisao je šokirani turista.

Budući da su im letovališta prazna zbog pandemije koronavirusa, Turci se trude da od svakog ko se pojavi na moru uzmu što više para. I u tome ne vide ništa sporno. Čak je povodom učestalih žalbi turista gradonačelnik Bodruma Ahmet Aras rekao da nema ništa protiv da se od turista uzme i “poslednji cent”.

– Ne marim ako neko plati visoku cenu za kebab. Nek plate i 15.000 evra ako hoće – bez pardona rekao je Aras.

Nažalost, Turci nisu jedini koji su rešili da zarade dodatni novac na muci turista, slično rade i Grci.

Amerikanac Fransisko Taheda i njegovi prijatelji ostali su bez teksta kada im je konobar uručio račun od vrtoglava 833 evra za skroman ručak od lignji, salate i piva. Ogorčeni, na “Trip advajzeru” su napisali kako u meniju restorana “DK Oister” na Mikonosu pored naziva jela nisu bile ispisane cene.

Koriste turiste

Predsednik udruženja potrošača “Efektiva” Dejan Gavrilović ističe da su te cene bezobrazno visoke, pa savetuje srpskim turistima da još jednom razmisle pre nego što se upute ka nekom letovalištu.

– Ugostiteljski radnici sada žele da manjak broja turista, a samim tim i svoju zaradu, nadomeste drastično skupljim cenama nego lani. Cene su paprene čak i za turiste sa Zapada, a kamoli za džep prosečnog Srbina. Naši građani treba dobro da razmisle da li je ove godine pametno ići na more, što zbog cele situacije oko koronavirusa, što zbog toga što će isto letovanje ove godine mnogo skuplje da ih košta nego prošle – kaže Gavrilović.

Turska
porudžbina cena u evrima cena u dinarima
kebab 48 5.640
punjeni pita hleb 24 2.820
“koka-kola” 8 940
“koka-kola ziro” 8 940
dupli espreso 8 940
turska kafa 7 822
turska pica 13,03 1.531
pita hleb 15,64 1.837
hamburger 13,03 1.531

Grčka
porudžbina cena u evrima cena u dinarima
cezar piletina 19,8 2.326
lignje 98,5 11.573
pivo 25 2.937
voda 8,9 1.045
sok od paradajza 18 2.115

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/Informer

 

 

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Add Comment

Click here to post a comment

PRess Serbia