Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Zovu je biljka sreće, uništava helikobakteriju! Ovo povrće eliminiše upale i snižava holesterol

RECEPT DANA: Prokelj Anet

Povrće je svakako najbolji izbor kada je reč o svakodnevnoj ishrani. Ukoliko ne znate šta danas da kuvate skuvajte jednu šargarepu, krompir i sitno seckan luk i učinićete dobru stvar za svoj organizam, dodajte malo začina, a ukoliko imate i prokelj to će dodatno detoksikovati i obradovati vaš oraganizam, jer ga nazivaju još i biljkom sreće.


 

Postoji mnogo prednosti od konzumacije prokelja, a u prilogu su samo neke od njih.

Snižava holesterol

Visok sadržaj biljnih vlakana u prokelju (preko 15% preporučenog dnevnog unosa) pomaže snižavanju holesterola. Vlakna se vezuju za žučne kiseline koje učestvuju u procesu varenja masti (a jetra ih proizvodi od holesterola). Kako se žučne kiseline vezuju za ova vlakna, jetra proizvodi nove količine koje će pomoći u daljem varenju masti, a za to opet koristi slobodan holesterol iz krvi, i posledično smanjuje njegovu koncentraciju.

Pun je antioksidanta

Prokelj sadrži mnoštvno antioksidanata, uključujući vitamine C, E i A, kao i minerale mangana. Sem toga bogat je i flavonoidima (izorhamnetin, kverticin i kempferol) koji takođe učestvuju u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.

Reguliše upalne procese

Prokelj obiluje glukobrazicinom (predstavnik glukozinolata), koji se pokazao odlično u borbi protiv inflamacije na genetskom nivou, time što inhibira aktivaciju prokarcinogena, a sam se konvertuje u molekule indol-3-karbinola. Osim toga, jedna i po šolja prokelja sadrži oko 430 mg omega-3 masnih kiselina (oko ⅓ dnevno preporučene količine) koje su suštinski deo antiinflamatornih procesa u našem telu. Konačno, vitamin K se pokazao kao efikasni regulator odgovora našeg tela na zapaljenske procese.

Zaštita kardiovaskularnog sistema

Regulacijom zapaljenskih procesa prokelj pomaže u borbi protiv srčanog udara, ishemijske bolesti srca i arterioskleroze. Sem toga, ranije opisano dejstvo na regulaciju holesterola u krvi smanjuje mogućnost blokade krvnih sudova.

Probava i dijeta

Jedna šolja prokelja sadrži četiri grama (16% dnevnog unosa) biljnih vlakana, koja mogu pomoći pri varenju, u sprečavaju zatvora i održavanju niskog nivoa šećera u krvi. Sulforafan u prokelju takođe štiti povšinski sloj želuca time što sprečava prekomerno razmnožavanje Helicobacter pylori, bakterije koje može dovesti do većih zdravstvenih problema sa želucem.

Vitamin K

U prokelju se nalazi posebno visoka koncentracija vitamina K (jedna šolja sadrži 273,5% dnevnog unosa), koji pomaže da kosti ostanu zdrave, sprečava kalcifikaciju tkiva u telu, služi kao antioksidans i anti-inflamatorno sredstvo, pa je od suštinskog značaja za pravilnu funkciju mozga i nerava.

Vitamin C

Hranljiva svojstva vitamina C (jedna šolja prokelja sadrži preko 161% preporučenog dnevnog unosa) obezbeđuju zdrav imuni sistem, snižavaju krvni pritisak i štite od njegovog povećanja, ublažavaju simptome katarakte i služe kao moćan antioksidans koji sprečava “starenje ćelije” koje može dovesti do ateroskleroze, bolesti srca, moždanog udara i raka.

Vitamin A

Prokelj takođe sadrži i vitamin A – preko 20% dnevnog unosa, koji jača imunitet, štiti oči od katarakte i makularne degeneracije, održava kosti i zube zdravim, sprečava stvaranje kamenja u urinarnom traktu, i od suštinskog je značaja za naše reproduktivne organe.

Termička obrada, priprema prokelja

Prokelj mnogi zovu i biljkom sreće, što nije slučajno. U prokelju postoji jedna važna amino kiselina koja se zove triptofan koja izaziva stvaranje serotonina, odnosno hormona sreće. Ako se prokelj kuva u vodi, određena količina pomenutih jedinjenja slabi. Ne preterujte sa termičkom obradom, jer će prokelj biti premekan i siv, a imaće opor i internzivan ukus koji mnogi ne vole.

(sd.rs/pixabay)

PRess Serbia