Booking.com
Travel

Deset DRŽAVA sa najboljom KLIMOM na svetu!

Najlepša tajna Evrope

Ne postoji mesto na planeti na kom bi se vreme moglo nazvati savršenim, ali su po različitim kriterijumima ove države veoma blizu toga.


“Hafington Post” prenosi najzanimljivije rekorde koji se tiču vremena i pogleda na predivnu prirodu.

Najpovoljnije temperature – Ekvador

Država večnog proleća ne naziva se ovako bez razloga – na zapadu zemlje prosečna temperatura iznosi oko 25 stepeni. Uz to, stanovnici ove zemlje uživaju u sunčanim danima. Najviše sunčanih sati – američka savezna država Arizona

Kako je navedeno u Ginisovoj knjizi rekorda, Juma, grad u Arizoni, najsunčaniji je grad na planeti sa čak 11 sati sunca dnevno, odnosno oko 4.000 sati sunčanja godišnje.

Najmanje kiše – Namibija

U lučkom gradu Svakopmundu svake godine padne manje od 2,5 centimetara kiše po kvadratnom metru, a dnevne temperature u proseku dostižu oko 20 stepeni. Najpovoljnija vlažnost vazduha – Kipar

Klimatolozi ističu da je optimalni uslov 50 odsto relativne vlažnosti, a Kipar, iako su na njemu temperature visoke, ima svež i prijatan vazduh.

Najbolji sneg – Japan

Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju u okeanu, nadmorskoj visini i hladnom vazduhu koji dolazi iz severoistočne Azije, Japan ima mnogo prelepog snega.

Tropski raj – Brazil

Ukoliko vam se dopadaju amazonske prašume, njihov deo koji se nalazi na teritoriji Brazila je savršen za vas. Čak 60 odsto površine Amazonije nalazi se na tlu Brazila.

Najmanje vetra – Demokratska Republika Kongo

Ušukana u srcu Afrike, ova država ima najmanje vetra na svetu. Najzvezdanije nebo – Kanarska ostrva

Ukoliko podignete pogled ka nebu u blizini obale zapadne Afrike, videćete svod istačkan zvezdama. Na Kanarskim ostrvima moći ćete da iskoristite jedan od brojnih teleskopa u Opservatoriji Nacionalnog parka Taburiente i uživate u pogledu.

Najčistiji vazduh – Island

Niska gusitna naseljenosti, obilje šuma i strogi zakoni u vezi sa zagađenjem doprineli su tome da stanovnici Islanda zaista dišu punim plućima.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ b92

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

1 Comment

Kliknite ovde da ostavite komentar

  • Ja bih u Ekvador. Mada, teško da bih se odselila tamo, otišla bih za početak na malo duži odmor, da malo vežbam Español i uživam u suncu, a onda, ko zna…
    A kakva je ledara ovde poslednjih dana, uradila bih to još sutra! Sela bih na neki od privatnih letova za grupe i ¡Hola Ecuador!

PRess Serbia