Booking.com
Entertainment Zanimljivosti

Pogledajte kako izgleda biti firerov paša (FOTO)

Evo kako je izgledalo biti paša nacističkog vođe Adolfa Hitlera

Evo kako je izgledalo biti paša nacističkog vođe Adolfa Hitlera


Herman Fagelajn i Adolf Hitler na venčanju
Foto: ProfimediaHerman Fagelajn i Adolf Hitler na venčanju
Venčanje je bilo trećeg juna 1944, a samo 11 meseci kasnije, Hitler je naredio da se Fegelajn pogubi zato što je dezertirao tokom invazije savezničkih snaga u Evropi.

“Firer” je bio jedan od svedoka na venčanju, pored komandanta SS-a Hajnriha Himlera i Martina Bormana, Hitlerovog privatnog sekretara.

Na fotografijama se vidi kako gosti uživaju na proslavi u Palati “Mirabel” u Salcubrgu, uz živu muziku, ples i šampanjac.

Tri dana kasnije Hitler je čvrsto spavao u obližnjoj rezidenciji “Berghof” kada je počela saveznička invazija Evrope. Dok su se šestog juna 1944. u šest sati ujutro desetine hiljada britanskih, američkih i kanadskih vojnika iskrcavale u Normandiji, Hitlerovo osoblje se bojalo da ga probudi kako bi ga obavestilo šta se događa.

Foto: Profimedia

Zbog toga je nemački kontranapad usledio sa zakašnjenjem, što je omogućilo saveznicama da učvrste položaje u Evropi, koju su okupirali nacisti.

Jedanaest meseci kasnije, januara 1945, kada je nemački poraz bio pitanje trenutka, Hitler se povukao u bunker u Berlinu. U aprilu iste godine, ruski tenkovi su ušli u predgrađe Berlina.

Dok su se u Berlinu vodile žestoke borbe, Fegelajn, koji je takođe bio u bunkeru, pobegao je nakon što je doneo odluku da prekrši dogovor o samoubistvu, ali ga je Hitlerovo obezbeđenje uhvatilo i silom odvelo u bunker.

Foto: Profimedia

Pre nego što su ga uhapsili, Fegelajn je otišao u svoj stan u Berlinu, obukao civilno odelo, jer je nameravao da pobegne u Švedsku, ili Švajcarsku. Kada su ga vratili u bunker, izveden je pred preki sud zbog dezerterstva.

Eva Braun je navodno preklinjala Hitlera da poštedi Fegelajna, jer je njegova supruga Gretl bila u poodmakloj trudnoći. Mada su izveštaji o onome što je potom usledilo protivrečni, preovladava uverenje da je 28. aprila odveden u dvorište sedišta kancelara, gde je streljan.

Foto: Profimedia
Sutradan su se Eva Braun i Hitler venčali, a 30. aprila su izvršili samoubistvo: Eva je uzela tabletu cijanida, a Hitler je pucao u sebe. Pet dana kasnije, Gretl rodila je ćerku, kojoj je dala sestrino ime i koja je izvršila samoubistvo 1971. godine nakon što joj je dečko poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Gretl se 1954. godine udala za trgovca tekstilom i živela je u Bavarskoj do 1987, kada je umrla. Dvanaest crno-belih fotografija snimljenih na njenom prvom venčanju prodala je aukcijska kuća “Marlous” u Stafordu za 400 funti.

About the author

M M

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: 321Srbija – Official video 2024.

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Odaberite vašu sledeću destinaciju



Booking.com

PRess Serbia