Booking.com
News

Sačuvajte vid na duže staze: Sve što treba da radite je jedna jednostavna vežba i bolesti očiju će vas zaobići

Ovo je NAJČEŠĆA, a ovo NAJREĐA boja očiju

Treptanje je nešto što radimo bez razmišljanja. Mnogi ipak ne shvataju da je učestalo treptanje od vitalnog značaja za zdravlje očiju, pa čak i može pomoći da sačuvate vid i usporite starenje očiju.


 

U stvari, rizik od očnih bolesti, bilo da je u pitanju glaukom, makularna degeneracija ili katarakta – veći kako starimo.

Održavanje naših očiju u odličnoj formi, zaštićenih i potpuno hidriranih, zahteva treptanje, ali možda to ne radite dovoljno.

Dr Šejn Kanar iz “All About Vision”, preporučuje ovu vežbu treptanja kako biste izbegli suve oči, naprezanje očiju, pa čak i zamagljen vid:

– Zatvorite oba oka normalno, pauzirajte nekoliko sekundi, a zatim otvorite. Ponovo zatvorite oči normalno, pauzirajte dve sekunde, a zatim stisnite kapke na dve sekunde i otvorite oči.

Zatim ponovite to nekoliko puta dnevno.

Šejn takođe preporučuje pravljenje čestih pauza na ekranu iz istih razloga.

On predlaže da se pridržavate sledećeg pravila: svakih 20 minuta gledajte u nešto što je udaljeno oko 6 metara, i to činite tokom 20 sekundi.

To bi trebalo da pruži vašim očima preko potrebni odmor.

– Od vitalnog značaja je nošenje polarizovanih naočare za sunce, koje bi i deca trebalo da nose – ističe Šejn.

– Mnogi štetni efekti UV zračenja se pojavljuju kasnije u životu, ali su posledica izlaganja u detinjstvu. Takođe želite da nivo luteina bude dobar, to je jedan od dva ključna karotenoida koja se nalaze u oku.

Kivi je odličan izvor, a ako ste hrabri i pojedete kožicu, dobićete bonus dozu vitamina C koji podržava kolagen u oku.

(srbijadanas/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia