Booking.com
Saveti Lepota i zdravlje

Porođaj carskim rezom: sve što buduća majka treba da zna

Porođaj carskim rezom: sve što buduća majka treba da zna

Većina trudnica se nada da će porođaj proći prirodnim putem, bez komplikacija. Većina, takođe, ima strah od carskog reza i oporavka koji sledi. Međutim, carski rez je bezbedan – i za mamu i za bebu.


 

Porođaj carskim rezom: sve što buduća majka treba da zna

Lekari će odlučiti da je vreme za carski rez onda kada primete da bi porođaj prirodnim putem mogao da dovede do brojnih komplikacija, ili da čak predstavlja rizik po život majke ili bebe. S tim u vezi, carski rez može biti planiran ili hitan.

Planiran carski rez

Planirani carski rez podrazumeva da je lekar, još u toku trudnoće, doneo odluku da bi najbolje bilo da se trudnica porodi na ovaj način.

 

Razlozi za planirani carski rez su brojni:

  • bliži se termin, a beba i dalje nije okrenuta glavicom na dole
  • prisutna je infekcija, koju majka može preneti na dete prilikom vaginalnog porođaja
  • majka je imala carski rez u prethodnoj trudnoći
  • beba je previše velika i porođaj prirodnim putem može naneti štetu karlici
  • višeplodna trudnoća
  • narušeno zdravstveno stanje majke (bolesti bubrega i srca, dijabetes…)

 

Planirani carski rez znači da trudnica tačno zna kada će se poroditi. To je i jedna od prednosti porođaja ovim putem. Buduća majka se može pripremiti, jer lekari sve drže pod kontrolom. Kada znate datum odlaska u porodilište, prethodno možete sve da organizujete, kao i da prikupite sve bitne informacije, te uradite važne analize.

 

Porođaj carskim rezom najčešće se vrši pod epiduralnom ili spinalnom anestezijom. Pod lokalnom anestezijom ćete moći da ispratite celu operaciju, a pri tome nećete osetiti nikakvu bol. Ako ima potrebe za opštom anestezijom, bebu će vam doneti u sobu za oporavak kada se probudite.

Pripreme za operaciju

Carskom rezu se najčešće pristupa kao bilo kojoj drugoj operaciji, te će i instrukcije pred carski rez biti slične: savetuje se da ne konzumirate hranu niti vodu 6-8 sati pred operaciju, kao i da ne uklanjate stidne dlačice 24 sata pred proceduru, jer se povećava rizik od stvaranja infekcije.

 

Pre operacije, trudnicu čeka klistir i intravenozna terapija. Mesto na kom će se vršiti rez maže se antiseptičkim sredstvom. Potom će anesteziolog uključiti anesteziju, te će nastaviti da prati parametre tokom cele procedure. Važno je znati da nakon primene lokalne anestezije (epiduralne ili spinalne), pacijent ostaje u budnom stanju, ali sigurno neće osetiti bol. Nakom što ja anestezije uspešno uvedena, lekar pravi horizontalni rez na donjem delu stomaka. Cela procedura, u proseku, traje do sat vremena. Planirani carski rez uglavnom se zakazuje oko 39. nedelje trudnoće, međutim termin može da varira od individualnih potreba trudnice i ploda.

Hitan carski rez

Za razliku od planiranog carskog reza kada je termin procedure unapred određen, kod hitnog carskog reza se cela operacija dodatno ubrzava, a odluka se donosi na licu mesta.

 

Najčešći razlozi za hitan carski rez su komplikacije:

  • kontrakcije su spore i sporadične
  • abnormalni rad bebinog srca
  • beba se posle dužeg vremena i dalje ne spušta kroz porođajni kanal
  • primetni su problemi s placentom ili pupčanom vrpcom

 

Procedura se ubrzava zbog hitnosti postupka i kako bi se beba što pre izvukla iz kritične situacije. Sve vreme se prati stanje bebe i majke. Anesteziolog će se pobrinuti da i hitan carski rez bude bezbolan – pomoću lokalne ili totalne anestezije.

Oporavak nakon  procedure

Oporavak nakon carskog reza je nešto duži od oporavka nakon porođaja prirodnim putem. Kad anestezija prestane da deluje, porodilja će dobiti lekove protiv bolova, budući da je telo prošlo kroz veliki fizički stres. Preporučuje se da porodilja proba da se kreće već narednog dana, jer se na ovaj način dokazano ubrzava proces oporavka.

 

Dužina oporavka varira od osobe do osobe. Neke porodilje već nakon par dana prestaju da se žale na bolove, dok je drugima za oporavak ipak potrebno nekoliko nedelja. Nakon 6 nedelja, telo bi trebalo u potpunosti da se oporavi.

Budite spremne!

Iako je carski rez procedura kroz koju prolazi veliki broj trudnica, većina budućih majki zazire od ovakvog porođaja. Naime, oporavak zaista može da se oduži, a majke ponekad imaju problem u pokušaju da podoje novorođenče.

 

Ceo proces će proći uz mnogo manje briga, ako znate da ćete na svet doneti zdravu bebu. Već od 10. nedelje trudnoće, Moj prenatalni test može otkriti prisustvo najčešćih trizomija kod čoveka (Daunov, Edvardsov i Patauov sindrom) i pol deteta. Za analizu je dovoljno uzorkovati malu količinu majčine venske krvi, što znači da je ceo proces neinvazivan i nema rizika ni po majku ni po dete. Test je precizan, pouzdan i siguran i donosi odgovore na važna pitanja.

 

Ukoliko već znate da ćete bebu roditi carskim rezom, ne libite se da ispitate lekara o svemu što vas zanima. Znanje je moć i učiniće da se manje stresirate. Ako tek u porodilištu saznate da je neophodan hitan carski rez, znajte da lekari čine sve kako bi obezbedili najbolje uslove za vas i vašu bebu. Ukoliko se procedura vrši pod lokalnom anestezijom, bezbolno ćete moći da pratite rođenje svog deteta i da zaista uživate u tim veličanstvenim momentima.

 

PRessSerbia

About the author

Dalibor Katic

Novinar je sa skoro dvadesetogodišnjim iskustvom u medijima. Stotine ekskluzivnih priča, ali i brojni intervjui sa domaćim i svetskim zvezdama samo su deo njegove novinarske karijere.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia