Booking.com
Travel

Autocesta Dalton – Prometnica duga 666 kilometara na kojoj svako stajanje može biti kobno!

autoput

Usamljena autocesta Dalton sagrađena je zbog nafte, a danas privlači zaljubljenike u adrenalin, netaknutu prirodu i vidikovce koji se ne zaboravljaju. Ipak, duž prometnice nema gradova s apotekama ili bolnicama, nema banke – a na celom potezu je jedan bankomat. Ne postoje trgovine, a gorivo, grickalice, voda i kafa su dostupni na tek nekoliko lokacija…


 

Autocesta Dalton često se nađe na popisima ubojitih prometnica, a prolazi centralnom i severnom Aljaskom. Jedna je od dve ceste u Severnoj Americi koja prelaze Arktički krug, a izgrađena je kako bi crno zlato brže dolazilo do cilja. Ali nafta više nije glavni razlog putovanja cestom dugom 666 kilometara, nego adrenalin, prirodne lepote i netaknuti krajolici.

Ondje leta donose 24 sata dnevnog svetla, a zima 24 sata mraka. Polarna svetlost se može videti od septembra do sredine aprila, najniže zabeležene temperature bile su od -62°C. Tokom leta poplave nisu retkost, baš kao ni požari. Opasnost predstavljaju i vukovi, a na mestima gde se najčešće pojavljuju postavljeni su znakovi upozorenja.

Rojevi komaraca koji se pojavljuju u proleće i leto u jesen zamenjuju muve. Oni koji putuju s ljubimcem onde ga nikako ne bi smeli šetati jer takvi „izleti“ iz automobila mogu biti pogubni.

Duž prometnice nema gradova s apotekama ili bolnicama, nema banke – a na celom potezu je jedan bankomat. Ne postoje trgovine, a gorivo, grickalice, voda i kafa su dostupni na tek nekoliko lokacija, baš kao i Internet. Na potezu od 386 kilometara nema benzina niti mesta na kojem možete nešto pojesti ili popiti.

U slučaju kvara na automobilu ili potrebe za lekarskom intervencijom na nekim delovima se čeka satima, pa čak i danima.

Šetnja ili vožnja biciklom na svoju ruku je strogo zabranjena od Deadhorsea gde čuvari danonoćno kontrolišu promet kako ne neki od neposlušnih posetilaca ne bi zaputio na autocestu bez dopuštenja.

Ali, bez obzira na opasnosti, brojni putnici iz celog sveta žele doživeti lepotu netaknute prirode, uživati u vidikovcima koji se ne zaboravljaju, kao i promatranju ptica. Onde dolaze i zaljubljenici u kampovanje, planinarenje ili kupanje u hladnom okeanu.

(punkufer)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia