Booking.com
Reč psihologa

4 energetski loše veze koje će se pojaviti u životu, a treba da ih izbegnete: Odnos koji ugrožava vaše zdravlje i sreću!

veza

Ljubav je emocija kojoj svi težimo kroz život. Kada imamo ljubav u srcu, volimo i voljeni smo, sve je lepše i jednostavnije, zapravo smo ispunjeni. Ljubav je poštovanje, međusobna podrška, sreća, ali često se, nažalost, ono što smo smatrali ljubavlju, pokaže kao nešto potpuno drugačije. Kada odnosi počnu da se razvijaju prema negativnom scenariju, mnogi ljudi se zaglave u toksičnim vezama koje im oduzimaju snagu i energiju.


 

Postoji 4 energetski negativnih veza koje treba da izbegavate u svom životu:

Odnos spasilac-žrtva

Ovde možete biti i u jednoj i drugoj ulozi. Ako ste u ulozi spasioca, druga polovina stalno upada u nevolje zbog njihovih loših navika ili karaktera, a vi stalno pokušavate da je izbacite. Tako iznova trošite svoju energiju, a sitacija se ne menja. Sa druge strane, ako ste vi u ulozi žrtve, onda iznova se suočavate sa teškoćama na putu, i stalno očekujete da ih druga strana reši, ne uzimajući odgovornost za svoj život. U ovakvoj vezi se stvara zavisnički odnosgde jedna strana koristi drugu. U partnerskim odnosima je važno pomagati i podržavati, ali ako ste nekome stalno spasilac, ili ste stalno u ulozi žrtve kojoj treba pomoć, onda veza lako postaje toksična.

Odnos “roditelj-dete”

Ova vrsta odnosa je takođe izuzetno negativna, jer se obe osobe u ovom slučaju ne mogu sto posto otvoriti. Onaj ko je “roditelj” stalno vodi računa o srodnoj duši i ne prima ništa od nje. Onaj ko je “dete” u vezi ne razvija se i stalno je u senci voljene osobe. Ponekad dobija mnogo raznih beneficija u vidu novca i brige, ali se ne razvija. Samosvesna i osoba koja teži ličnom razvoju, želi da napreduje u životu sama i da ne zavisi ni od koga, nikada neće prihvatiti takvu ulogu. Ako ste vi ili vaš partner potpuno zavisni jendo od drugog, ovo je loša vest, jer je vaša veza izgrađena energetski pogrešno.

Postoji i suprotan slučaj, kada je čovek jak i mudar, ali je prinuđen da igra ulogu roditelja, pošto je druga polovina krajnje neodgovorna i uvek traži izgovore za sve svoje greške. Ako neko unapred odabere ulogu žrtve i bespomoćnog dečaka ili devojčice, to nije ljubav, već korist.

Odnosi sa provokacijama i preteranom emocionalnošću

Postoje osobe koje u životu uvek teže drami, impulsivni su, skloni traženju razloga za svađu. Ako su obe osobe takve, onda će se takva veza vrlo brzo završiti. Ako jedna osoba provocira, a druga podlegne provokacijama, onda takav odnos može duže da traje, ali loše deluje po mentalno zdravlje i energiju osobe koja trpi provokacije partnera. Ovo je tipičan slučaj energetskog vampirizma. Jedna osoba ima negativnu energiju koju širi kroz svađu i konflikte, a druga osoba tu energiju upija. Ako osećate da je vašoj srodnoj duši potrebna drama, a da je vama potreban mir, otvoreno komunicirajte o tome. Ipak, ako se uprkos vašem trudu ništa ne promeni, vreme je da odete i da pronađete osobu sa kojom ćete imati harmoničan i skladan ljubavni odnos kakav zaslužujete.

Konkurentni odnosi

U ovakvom odnosu partneri se stalno rakmiče, odnosno oboje ili jedna osoba želi da zauzmu lidersku poziciju u ljubavi. Kada se partneri neprestano bore za presto, to može biti izuzetno iscrpljujuće. Ljubav ne bi trebalo da bude takmičenje, već skladna veza u kojoj se obe osobe dopunjuju i zajendo razvijaju, bodre jendo drugo u njihovim ciljevima. Ako samo jedan partner stalno želi da bude vođa ili lider, postoji rizik da će vas on iznova sabotirati da se sami ostvarite, a njegovi postupci mogu loše uticati po vaše samopouzdanje.

Toksični odnosi zasnovani na lošoj energetskoj vezanosti su iscrpljujući, loše utiču na energiju, mentalno zdravlje i kvalitet života uopšte. Ukoliko primetite da ste sa partnerom pogrešno energetski povezani, pokušajte zajedno da napravite vrene promene u vašoj vezi. Ako nema rezultata već duže vreme, osećate se istrošeno i ne vidite da će se bilo šta poboljšati, vreme je da se toksična veza okonča.

(lovesensa/pixabay)

Tagovi

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: TEYA DORA – RAMONDA

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia