Health and beauty Lifestyle Saveti

Ako hoćete ODMAH da budete zdravi i srećni pročitajte ovo!

duži život, navika u ishrani, press serbia

Voleli biste da ste srećniji i zdraviji? Ok, imamo rešenje, ne košta ništa i možete odmah da ga isprobate.


 

Zamislite da postoji pilula koja može da vam pomogne kod stresa, osećaja teskobe, straha, visokog pritiska, infekcija pa čak i raka i to bez ikakvih kontraindikacija. I uz to ne košta ništa?

Ako biste je rado popili onda odmah idite u šetnju po šumi. Zato što su efekti bukvalno, baš takvi.

I ranije se znalo da je boravak u prirodi dobar za nas. Ali nova istraživanjama ukazuju da su benefiti od boravka u prirodi i posebno šumi mnogo veći nego što se mislilo do sada.

Ne samo da je drveće dobro za naše mentalno zdravlje, već će pomoći i vašem organizmu. “Drveće je zapravo neverovatan lek”, kaže autor knjige Forest Bathing Qing Li.

Knjiga se bavi drevnom praksom poznatoj u Japanu koja podrazumeva “kupanje u šumi”, odnosno provođenje dužeg vremenskog perioda u prirodi. Li, inače doktor i predsednik Japanskog udruženja za prirodnu medicinu objašnjava da ideja uopšte nije neka new age budalaština.

Brojni su naučni dokazi koji nesumnjivo potvrđuju jasne zdravstvene benefite od boravka u šumi. Li posebno izdvaja tri:

– Drveće oslobađa esencijalna ulja koja proizvode blaga narkotička dejstva. Ponekada deluju i kao antidepresivi. Čudno, čak i mirisanje zemlje dokazano poboljšava raspoloženje.

– Pacijenti koji imaju pogled na prirodu se brže oporavljaju.

– Dokazano je da vreme provedeno među drvećem povećava broj ćelija ubica koje se bori protiv infekcija pa čak i raka.

– Vreme u prirodi smanjuje krvi pritisak i nivo hormona stresa kortizola.

Pa, koliko biste platili za lek koji pomaže kod svega toga? Verovatno mnogo. A boravak u prirodi zaista, naučno dokazano, radi sve to i još mnogo toga. I ne košta ništa.

Pa, šta bi trebalo da radite? Ne mnogo toga. “Kupanje u šumi” se razlikuje od trčanja ili planinarenja”, objašnjava Li. Ne treba da imate nikakav cilj već samo boravite u prirodi i uživate u lepoti oko vas, slušajte zvukove, mirišite drveće, slobodno ih dodirnite.

Koliko je potrebno da provedete u šumi?

“Koliko imate vremena?”, pita Li.

“Dve nedelje su fantastične. Četiri sata su super, a i dva sata će poslužiti. Čak i nekoliko minuta gledanja u jedno drvo će biti dobro za vas”, dodaje Li.

(dominomagazin)

Loading...

Video nedelje

MC STOJAN - ALO

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA