Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Zašto je dobro konzumirati beli luk na prazan želudac?

Evo šta se DEŠAVA sa ORGANIZMOM 24 SATA od konzumacije belog luka, za početak DETOKSIKUJE

Na stranu što je nezaobilazni sastojak svake kuhinje, odavno je poznata i činjenica da je beli luk odličan izbor u prevenciji i lečenju mnogih bolesti.


 

Ovaj prirodni antibiotik, uz pravilnu upotrebu pokazaće svoja blagotvorna dejstva i lekovitost.

Beli luk – prirodni lek

Beli luk sadrži oko 400 lekovitih materija, a najvažnije među njima su vitamini A, B1, B2 i C, minerali kalijum, fosfor, selen, sumpor, jod, eterična ulja, aminokiseline, insulin, adenozin i naravno alicin, sastojak koji belom luku daje snažno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično i antiparazitsko dejstvo.

Njegova lekovitost poznata je od davnina, pa se tako upotrebljava i u narodnoj medicini za lečenje prehlada, upala, ublažavanja srčanih tegoba, reumatskih glavobolja, saniranja rana, nesanice…

Antioksidativno svojstvo belog luka jača imuni sistem.

Beli luk ima najjači uticaj na organizam kada se jede sirov. Pre konzumacije, nakon čišćenja, dovoljno je malo pritisnuti ga kašikom kako bi pustio sok, odnosno moćni alicin. Stručnjaci navode da je najvažnije uzimati beli luk na prazan stomak. Naime, tada se povećava njegova moć, jer su štetne bakterije podložnije delovanju aktivnih sastojaka iz luka

Najbolje rezultate daje u kombinaciji s medom.

Preporučuju se tri čena dnevno.

Osobe koje imaju nizak pritisak, kao i osobe s bolesnom jetrom, trudnice i osobe koje su pred operaciju, ne bi smele da konzumiraju beli luk u većoj količini, ali ni svaki dan.

(edukacija.rs/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia