Booking.com
Travel

Upoznajte grad neverovatne arhitekture i istorije: U njemu izumljeni čokolada, kafa i kaladont

Upoznajte grad neverovatne arhitekture i istorije: U njemu izumljeni čokolada, kafa i kaladont
Foto: Instagram

Ako tražite grad sa impresivnom pričom, potraga je završena i zaustavlja se u Drezdenu.


Ovaj svetski poznat grad nalazi se na istoku Nemačke, na udaljenosti od oko 30 kilometara od granice sa Češkom, na reci Elbi i podno Rudne Gore, a poznat je, između ostalog, po tome što se bukvalno podigao iz pepela.

Naime, tokom Drugog svetskog rata, Drezden su saveznici praktično sravnili sa zemljom bombardujući ga. U narednim decenijama je obnavljan, uglavnom u svom izvornom obliku. I bilo bi šteta da nije – glavni grad savezne države Saksonije poznat je po prelepoj baroknoj arhitekturi koja i danas oduševljava posetioce.

GRAD UMETNOSTI, KULTURE I ARHITEKTURE

Drezden je poznat i kao grad umetnosti i kulture. Poznati umetnici kao što su Ričard Vagner, Oskar Kokoschka i Richard Štraus su povezani sa njegovim imenom. Mnogo govori i to da je jedna od njegovih najpoznatijih zgrada operska kuća Semperoper. Ali lista poznatih građevina Drezdena je prilično duga. Na njoj se, na primer, nalazi protestantska crkva Frauenkirhe, čija je obnova počela tek 1993. godine. Završena je 2005. godine i veoma pažljivo je restaurirana, a pokušano je da se iskoristi što više originalnih materijala tog zdanja, koje se može pohvaliti jednom od najvećih kupola u Evropi.

GRAD SKINUT SA LISTE SVETSKE BAŠTINE

Na listi poznatih građevina nalazi se i katedrala Hofkirhe, kao i Drezdenski zamak. Vredi istaći i palatu Cvinger, u kojoj se, između ostalog, nalazi jedna od najvećih kolekcija globusa u Nemačkoj. Među novijim građevinama je Plavo čudo (Balues Vunder), most na Elbi… U stvari, grad bukvalno pršti od atrakcija, a njegova snaga u tom pogledu bila mu je priznata i statusom svetske baštine, u sklopu celine Dolina Dresden Laba. Nažalost, taj status je izgubljen. Unesko je uklonio dolinu sa liste svetske baštine nakon izgradnje modernog mosta Valdschlosschenbrucke. Time je Drezden postao prvi slučaj u Evropi da je nekoj lokaciji oduzet taj status, a tek drugi takav slučaj u svetu.

GRAD U KOJEM SU IZMIŠLJENI ČOKOLADA, FILTER-KAFA I PASTA ZA ZUBE

Drezden ima mnogo više od istorijski važnih zgrada i zaista se može pohvaliti mnogim zanimljivostima. Na primer, u njemu se nalazi Muzej higijene, koji je u svom izvornom obliku bio posvećen zdravstvenom obrazovanju. Prva čokolada je izmišljena u Drezdenu 1839. godine. Naime, tada se u novinama pojavila reklama lokalne kompanije Jordan&Timaeus koja reklamira čokoladni proizvod sa magarećim mlekom.

Melitta Bentz je u Drezdenu 1908. godine izumila filter vrećicu za kafu, dok je farmaceut Otomar fon Majenburg izumeo tzv. Hlorodont, odnosno današnja pasta za zube. I da, ne smemo zaboraviti sledeću činjenicu – Drezden je dom jedne od najstarijih i najpoznatijih božićnih pijaca u Nemačkoj. Drezdenski Strizelmarkt datira iz 1434. godine.

ZELENA RIZNICA PUNA NEVEROVATNIH BLAGA

Drezden se ponekad naziva i kutijom za dragulje. Naime, grad je dom tzv Grunes Gevolbe, odnosno Zelenog trezora. To je muzej koji se može pohvaliti najvećom kolekcijom blaga u Evropi. Tu su eksponati svih vrsta – od srebrnog pribora za jelo do zelenog dijamanta iz Indije, koji su svi bili deo privatne kolekcije Avgusta Jakog. Pre bombardovanja 1945. godine, većina blaga iz Zelenog trezora, koji je ime dobio po zelenim ornamentima, je premeštena i zahvaljujući tome i danas je tu i dočekuje posetioce u sada renoviranom trezoru, koji se u suštini sastoji od dva muzeja. – Novi zeleni trezor i istorijski zeleni svod, piše putnikofer.hr.

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: TEYA DORA – RAMONDA

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia