Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Starinski saveti koji će vam pomoći da smršate!

Efikasni saveti koji vam mogu pomoći da redukujete telesnu masu

O kilogramima i dobrom izgledu ljudi vode računa od pamtiveka, a neke navike i saveti kojima su se služili još u vreme Stare Grčke i danas, u 21. veku vam mogu pomoći da izgubite kilograme.


 

Prema Dejvidu Zulbergu autoru knjige The 5 skinny habits još su se Hipokrat i rimski lekar Galen bavili gojaznošću i bolestima koje ona donosi te su savetovali ljude koje navike će im pomoći da smršaju i ostanu zdravi. Neke od tih navika bez probelma se mogu primeniti i u današnje vreme što je znak da i nismo baš toliko napredovali. Krenimo redom.

Jedite dva velika obroka dnevno. U davnim vremenima rutinu su predstavljala samo dva velika obroka dnevno, umesto pet manjih koliko se danas preporučuje. Probajte se hraniti tako da nađete sredinu, imajte dava velika obroka u toku dana i jedan nešto lakši. Nije važno koji obrok će biti manji, važno je samo da ne sadrži više od 250 kalorija. Primer: zobena kaša, žitarice sa obranim mlekom, zelena salata i paprike.

Meso i povrće. Za najveći obrok u toku dana odaberite neko manje masno meso sa povrćem te izbegavajte skrob i žitarice. Po želji, uz obrok slobodno popijte čašu crnog vina. Izvor proteina u obroku može biti piletina, riba ili proizvodi od soje sa dinstanim ili barenim povrćem. Izostavljanjem ugljenih hidrata smanjujete rizik od prejedanja, a vino će obezbediti nutrijente koji sprečavaju prehladu, podstiču rad mozga, izoštravaju um i pospešuju zdravlje srca.

Jedan obrok za uživanje. Treći obrok tokom dana neka bude onaj u kome ćete propisno uživati i potrudite se da to uvek bude ručak. Jedite šta god želite uključujući žitarice, ugljene hidrate, meso sve dok to ne sadrži onaj sledeći obrok.

Krećite se. Vežbanje ne treba da bude mučno i intenzivno, samo je važno da se krećete. Čak i one lagane vežbice popravljaju raspoloženje i regulišu apetit. Počnite sa svega 10 minuta kardio vežbi tri puta nedeljno: trčite, preskačite konopac, brzo hodajte ili plivajte. Kako budete sve više ulazili u formu lagano povećavajte intenzitet vežbanja.

Oduprite se žudnji za slatkišima i brzom hranom. Svima nam se desi da osetimo žudnju za određenim namirnicama, ali veoma je važno da se toj žudnji oduprete i da je ne mešate sa pravom gladi. Da biste osećali što manju žudnju važno je da između obroka pijete puno vode. Ako i nakon popijene čaše vode osećate glad popijte obrano mleko, jogurt ili pojedite malo sira sa manje masnoće. Možete i grickati voće.

(lifepressmagazin/pixabay)

PRess Serbia