Booking.com
Lepota i zdravlje Reč psihologa Saveti

Oslobodite se misli koje vas more – Evo kako sprečiti prekomerno razmišljanje koje vodi u opsesivnost

OVIH SEDAM FIZIČKIH SIMPTOMA može da ukaže na to da ste u DEPRESIJI

Kad doživimo neko negativno ili bolno iskustvo, najčešće ga duboko analiziramo nadajući se da će nam to olakšati muke ili dati bolji uvid u situaciju.


 

Međutim, često se dogodi upravo suprotno – zaglavili smo u zlokobnom krugu u kojem nanovo oživljavamo iste uznemirujuće prizore i pritom se osećamo sve gore.

U psihologiji postoji termin ruminacija, koji podrazumeva čeprkanje po emocionalnim ranama, premišljanje, odnosno prekomerno razmišljanje, koje je uglavnom bespotrebno i opterećujuće.

Iako je u nekim slučajevima dobro dublje razmisliti i sagledati sve činjenice, nije dobro da to činite zbog svake sitnice, jer ovakav način razmišljanja vremenom može postati iscrpljujući, posebno za mozak, kojem je s vremena na vreme potreban kvalitetan odmor.

Ukoliko mislite da je nemoguće zaustaviti nalet misli, stručnjaci preporučuju praktične i efikasne načine kako sprečiti prekomerno razmišljanje.

Uvedite satnicu za razmišljanje 

Ako ste tokom celog dana opsednuti bespotrebnim mislima, pokušajte uvesti sebi satnicu, recimo naredite sebi da ćete o svemu tome što vas muči razmišljati od 13 do 13,30 ili od 20 do 20,30.

Ako se nalet misli pojavi u neko drugo, a ne u vreme koje ste odredili, nije dozvoljeno da razmišljanju posvetite pažnju, već sačekajte da dođe satnica koju ste predvideli za to.

Postanite svesni sebe

Prema studijama, mnogi pojedinci, koji se bore s ruminacijom, imaju nizak nivo samopoštovanja.

To se dešava zato što osoba veruje da nije sposobna da lako prevaziđe sve izazove, već mora dodatno da se potrudi kako bi nadoknadila svoje nedostatke, a to čini upravo nepotrebnim i preteranim razmišljanjem.

Savet stručnjaka je da budete nežniji prema sebi i da ne težite perfekciji.

Neprekidno proživljavanje negativnih misli pretnja je za naše psihičko i fizičko zdravlje.

(24sedam.rs/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia