Booking.com
Travel

Neobičan fenomen: plaža gde se susreću sneg, more i pesak!

japan

Jedna od najneobičnijih plaža na svetu nalazi se u geoparku Sanin Kaigan u Japanu koju je 2010. godine UNESCO proglasio globalnim geoparkom. Smeštena je na zapadnom delu Japana, na poluostrvu Hokaido i svojim neobičnim fenomenom privlači turiste iz celog sveta, piše Tomorrow’s World Today.


 

Zbog izuzetno jakih vetrova, koji tokom zimskih meseci donose mraz i sneg, kao i smrznutu zaleđenu slatku vodu sa daleke Amur plaže, dolazi do neobičnog fenomena, mesta gde se sreće more i sneg. Sneg i led stižu na plažu između januara i početkom februara, stvarajući neobične snežne dine.

Ovaj spektakularni prizor turisti mogu posmatrati sa obale, sa palube ledolomca, ili  velikih krstarica. Za one osobe avanturističkog duha pružena je mogućnost da prošetaju plićakom u ronilačkom odelu. Time se pruža još jedna mogućnost da se susretnu sa nekim divljim životinjama sa ovog podneblja, kao što su belorepi orlovi i takozvani morski orlovi koji u zaleđenoj vodi love ribu.

Ponekad se ovde mogu videte i foke i morski lavovi, koji su ovde zalutali tako što ih je led odgurao sa Kurilskih ostrva. A jedna od retkih ptica je blakinstonova riblja sova, najveća živa vrsta sove, koja je ovde tokom cele godine.

Na ostrvu Hokaido, u planinskim predelima, žive neki od najvećih sisara kao što je jelen ezo silka, mrki medvedi i crvene lisice. Tu je i jedno od najvećih staništa crvenokrunog ždrala, smatra se da ih ima oko hiljadu primeraka i žive u močvarama nacionalnog parka.

Široka močvara pruža zadivljujući pogled na dva vulkana Mount Meakan I Mount Oakan.

Geopark sadrži ogromnu raznolikost geoloških lokaliteta kao što su peščani sprudovi, dine, vulkani, doline, borove šume i obale.

(objektiv.rs/pixabay)

 

PRess Serbia