Booking.com
Travel

Najbolje čuvana tajna Lacija: Primorski dragulj, lepši od Amalfija, skriven između dva poznata italijanska grada, koji turisti previđaju

lacio

Mali grad Sperlonga je idiličan dragulj sakriven između Napulja i Rima. Često opisan kao „najbolje čuvana tajna Lacija“, Sperlonga je savršena za turiste koji traže spokojan odmor.


 

Prepun je peščanih plaža, kaldrmisanih ulica i drevne istorije, što ga izdvaja od destinacija dizajniranih za savremenog potrošača.

Primorski grad je među najstarijim gradovima u regionu. U njemu se nalazi srušena republikanska vila cara Tiberija izgrađena još 17. godine nove ere, kao i crkva iz 12. veka i Grotto di Tiberio, zaštitni znak Sperlonge. Tokom srednjeg veka, ovaj grad je služio kao središte važnih italijanskih ličnosti, pomažući u uspostavljanju lokalne istorije.

Danas još uvek poseduje atmosferu važnosti koja se može osetiti dok istražujete šetališta koja oduzimaju dah.

Njegov istorijski centar, nazvan Sperlonga Centro Storico, je gomila belih višespratnih zgrada nanizanih između uskih uličica. Dok lutate kroz krivudave stepenice, ceo grad je prasak krečne bele boje išaran šarenim geranijumima i bugenvilama.

Ako želite da se prepustite nekoj šoping terapiji da završite šetnju, barova, kafića i butika ima u izobilju među vrhovima starog grada.

Bez obzira gde jedete tokom boravka u Sperlongi, preporučuje se da probate špagete alle vongole, poslužene sa sveže ulovljenim školjkama, jer je to specijalitet širokog spektra gradskih restorana.

Plaže Sperlonge su takođe neverovatne i gotovo ih ne posećuju turisti. Zlatni pesak se nastavlja kilometrima duž mirnog šetališta, a plaže posećuju samo vikendaši iz grada. Kristalno more je savršeno za hlađenje nakon uživanja u danu istraživanja svega što primorski grad može da ponudi.

Istorijski najznačajnija karakteristika grada je Grotto di Tiberio, koji je posvećen muzeju Torre Truglia. Smešten iznad ruševina vile, ovaj Nacionalni arheološki muzej slavi cara Tiberija sa statuama i umetničkim delima.

Ovi delovi palate su izuzetno impresivni i stvaraju veoma jedinstveno iskustvo.

Travel blogerka Vendi Holovej je sumirala svoje iskustvo rekavši „Neke Sperlongine privlačnosti su neopipljive, zaokupljaju vaša čula na načine koje ne možete ni opisati“ (Ukus Italije).

Jedan korisnik TripAdvisor-a rekao je: „Plaža je bila veoma lepa. Predivan pogled. Imali smo neverovatno vreme na plaži. Takođe je bilo veoma uredno i mirno. Morate da putujete na ovu plažu u slučaju da putujete u Italiju. Bili smo u mogućnosti da provedemo samo nekoliko sati tamo, voleo bih da možemo da provedemo ceo dan… Potpuno vredno putovanja!’

Drugi korisnik je u svojoj recenziji dao 5* i rekao: “Sperlonga je veoma posebna i morate je videti. Lepša je od Amalfija i lakše je doći do nje. Ljudi iz zajednice Sperlonga su zaista veoma šarmantni i ljubazni ljudi,” prenosi Express.co.uk.

(24sedam.rs/pixabay)

PRess Serbia