Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Kurkuma čuva ceo organizam, a utiče i na gubljenje kilograma!

kurkuma

Kurkuma podstiče detoks jetre i probavnog sistema, a zaslužna je i za brojne benefite u prehrani, te se preporučuje da se kašičica ovog začina svakodnevno nađe u vašoj ishrani.


 

Dovoljno je jednu kašičicu kurkume uvrstiti u ishranu. Pola kašičice kurkume biće dovoljan dodatak jelu. U smuti ili čaj dovoljan je samo prstohvat ovog začina.

Kurkuma je koncentrisani izvor fitonutrijenta kurkumina, koji je zaslužan za njena snažna protiv upalna svojstva, piše 24sata.hr.

Takođe je koncentrisani izvor prehrambenih vlakana, vitamina B6 i kalijuma, koji su zdravi za srce, ali i gvožđa, koje proizvodi energiju, i mangana koji uklanja slobodne radikale.

Zahvaljujući svom aktivnom sastojku kurkuminu koji ima snažno antiseptičko i antibakterijsko delovanje, od davnina se koristio za poboljšanje probave, kod infekcija, prehlada, bronhitisa, astme i rana.

Kurkumin i ostale aktivne supstance u kurkumi deluju kao snažni antioksidansi i tako smanjuju upalne procese uzrokovane nakupljanjem slobodnih radikala, koji oštećuju organizam.

Istraživanja pokazuju i da kurkumin može da uspori razvijanje multiple skleroze, kao i da pospešuje detoks jetre. Istraživanja su pokazala da kurkuma smanjuje jutarnju ukočenost i oticanje zglobova kao i da zaustavlja delovanje enzima odgovornog za stvaranje molekula koji uzrokuju upalne procese.

Za razliku od klasičnih lekova za upalu – kortikosteroida, koji mogu da uzrokuju teške nuspojave, kurkuma je odlična prirodna zamena bez teških nuspojava.

(24.sata.hr)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia